Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa ze szparagami i kurczakiem

By 17:51 , , , ,

Pyszna, lekka zupa ze szparagami i makaronem ryżowym. Mając gotowy rosół i mięso z tegoż rosołu, zupę robi się błyskawicznie. W wersji dla dzieci można oczywiście pominąć białe wino, zupa niestety trochę na tym straci, ale też na pewno będzie dobra :) 

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia dietetyczna”. 

Photobucket 

ZUPA ZE SZPARAGAMI I KURCZAKIEM 
(4 porcje) 
1 litr nietłustego rosołu z kurczaka (ale absolutnie nie z kostki ;)), 
150ml białego wina, 
1 duża ugotowana pierś kurczaka, 
12-15 szt. zielonych szparagów, 
100g makaronu chińskiego (nitki) z fasoli mung, 
po jednej gałązce natki pietruszki, kopru i estragonu (zamiast estragonu może być oregano), 
1 ząbek czosnku, 
kawałek pora (ok. 6-7 cm),
sól i pieprz

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, przy końcach obrać obieraczką. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Rosół zagotować, wlać wino, dodać szparagi, makaron, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować 5 minut. 
 Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do zupy i podgrzewać jeszcze minutę. 
Pora oczyścić i pokroić w cienkie, podłużne paseczki. 
Zupę nalać na talerze i posypać paseczkami pora. Gotowe :) 


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Wygląda bardzo elegancko i wykwintnie. Odrobina ostrej chilli mi tu pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest zupa akurat dla moich kubków smakowych. Szkoda, że złamałam rękę akurat na sezon szparagowy, bo koniecznie bym ją w tym roku wypróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego przepisu szukałam, niby teraz nie sezon na szparagi, ale jakoś tak mam ochotę

    OdpowiedzUsuń