Zupa ze szparagami i kurczakiem
Pyszna, lekka zupa ze szparagami i makaronem ryżowym. Mając gotowy rosół i mięso z tegoż rosołu, zupę robi się błyskawicznie. W wersji dla dzieci można oczywiście pominąć białe wino, zupa niestety trochę na tym straci, ale też na pewno będzie dobra :)
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia dietetyczna”.
ZUPA ZE SZPARAGAMI I KURCZAKIEM
(4 porcje)
- 1 litr nietłustego rosołu z kurczaka (ale absolutnie nie z kostki ;)),
- 150ml białego wina,
- 1 duża ugotowana pierś kurczaka,
- 12-15 szt. zielonych szparagów,
- 100g makaronu chińskiego (nitki) z fasoli mung,
- po jednej gałązce natki pietruszki, kopru i estragonu (zamiast estragonu może być oregano),
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek pora (ok. 6-7 cm),
- sól i pieprz
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, przy końcach obrać obieraczką. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Rosół zagotować, wlać wino, dodać szparagi, makaron, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować 5 minut.
Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do zupy i podgrzewać jeszcze minutę.
Pora oczyścić i pokroić w cienkie, podłużne paseczki.
Zupę nalać na talerze i posypać paseczkami pora. Gotowe :)
3 komentarze
Wygląda bardzo elegancko i wykwintnie. Odrobina ostrej chilli mi tu pasuje:)
OdpowiedzUsuńTo jest zupa akurat dla moich kubków smakowych. Szkoda, że złamałam rękę akurat na sezon szparagowy, bo koniecznie bym ją w tym roku wypróbowała.
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu szukałam, niby teraz nie sezon na szparagi, ale jakoś tak mam ochotę
OdpowiedzUsuń