Trzy po trzy: omlet ze szparagami i serem feta
Trzy po trzy edycja druga! Tym razem zadaniem było przygotowanie potrawy z użyciem szparagów (a jakże, w końcu maj!), jajek i dowolnego sera.
Ja przygotowałam sobie i Połówkowi iście królewskie śniadanie – omlet ze szparagami i serem feta. Pożywnie, zdrowo i pysznie!
We wspólnym gotowaniu udział wzięli także: Dobromiła, Maggie, Wiera, Martynosia, Siaśka i Bartoldzik, Siankoo, MałgosiaZ, Gin, Wojciech i Panna Malwinna. Ufff, mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam :D
OMLET ZE SZPARAGAMI I FETĄ
(na 1 porcję)
- 2 jajka,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżeczka masła,
- ok. 6 szt. zielonych szparagów,
- ok. 20g sera feta,
- sól i pieprz,
- świeże lub suszone oregano
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, przy końcach obrać obieraczką. Wrzucić do lekko osolonej wody i gotować 4-5 minut.
W tym czasie jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody, szczyptą soli i pieprzu. Na patelni roztopić masło i wylać jajka. Posypać kostkami sera feta i oregano. Smażyć na niedużym ogniu pod przykryciem, aż omlet cały się zetnie.
Gotowy omlet przełożyć na talerz, ułożyć na nim szparagi i złożyć na pół.
11 komentarze
Jadłam niedawno podobny:D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i dietetycznie,uwielbiam takie omlety:)zapraszam do siebie na szparagi zapiekane z serem.
OdpowiedzUsuńWygląda mega smacznie :))
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda! ja zazwyczaj traktuję omleta jako całość i "wtapiam" w niego składniki, ale tak też wydaje się bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje, ekstra !
OdpowiedzUsuńja taka głodna, a tu takie pysznosci....
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niezwykle apetycznie. Jak dla mnie śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuńOstatnio odkryłam, że surowe szparagi są pyszne!
OdpowiedzUsuńMasz rację, królewskie śniadanie :)
Cudnie wyglada, idealny na wiosenny lunch!
OdpowiedzUsuńmmm...piękne! Szparagi+jajka to najlepsze połączenie :)
OdpowiedzUsuńSpora grupa zebrała się tym razem :) Te szparagi naprawdę muszą mieć coś w sobie...
OdpowiedzUsuńPyszny taki omlet musiał być :)