Obsługiwane przez usługę Blogger.

Trzy po trzy: omlet ze szparagami i serem feta

By 19:00 , , ,

Trzy po trzy edycja druga! Tym razem zadaniem było przygotowanie potrawy z użyciem szparagów (a jakże, w końcu maj!), jajek i dowolnego sera. Ja przygotowałam sobie i Połówkowi iście królewskie śniadanie – omlet ze szparagami i serem feta. Pożywnie, zdrowo i pysznie! 

We wspólnym gotowaniu udział wzięli także: Dobromiła, Maggie, Wiera, Martynosia, Siaśka i Bartoldzik, Siankoo, MałgosiaZ, Gin, Wojciech i Panna Malwinna. Ufff, mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam :D

Photobucket 

OMLET ZE SZPARAGAMI I FETĄ 
(na 1 porcję) 
2 jajka, 
2 łyżki wody, 
1 łyżeczka masła, 
ok. 6 szt. zielonych szparagów, 
ok. 20g sera feta, 
sól i pieprz,
świeże lub suszone oregano 

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, przy końcach obrać obieraczką. Wrzucić do lekko osolonej wody i gotować 4-5 minut. 
W tym czasie jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody, szczyptą soli i pieprzu. Na patelni roztopić masło i wylać jajka. Posypać kostkami sera feta i oregano. Smażyć na niedużym ogniu pod przykryciem, aż omlet cały się zetnie. 
Gotowy omlet przełożyć na talerz, ułożyć na nim szparagi i złożyć na pół. 


Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Wygląda pysznie i dietetycznie,uwielbiam takie omlety:)zapraszam do siebie na szparagi zapiekane z serem.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie to wygląda! ja zazwyczaj traktuję omleta jako całość i "wtapiam" w niego składniki, ale tak też wydaje się bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie się prezentuje, ekstra !

    OdpowiedzUsuń
  4. ja taka głodna, a tu takie pysznosci....

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się niezwykle apetycznie. Jak dla mnie śniadanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio odkryłam, że surowe szparagi są pyszne!
    Masz rację, królewskie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wyglada, idealny na wiosenny lunch!

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm...piękne! Szparagi+jajka to najlepsze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Spora grupa zebrała się tym razem :) Te szparagi naprawdę muszą mieć coś w sobie...
    Pyszny taki omlet musiał być :)

    OdpowiedzUsuń