Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto z batatów (bez mąki)

By 10:21 ,

To mój pierwszy eksperyment z batatami i na pewno nie ostatni :) To ciasto różni się od większości innych wypieków nie tylko tym, że jego głównym składnikiem jest wspomniany słodki ziemniak, ale również tym, że nie zawiera w ogóle mąki. Cukru natomiast dodaje się bardzo mało, ponieważ słodki jest i batat, i banan, i suszone owoce. Dzięki dodatkowi rumu, cynamonu i skórki pomarańczowej, ciasto smakuje pysznie i egzotycznie. Naprawdę fajny przepis. 
Oczywiście nie ma co się spodziewać wyrośniętego, puszystego placka, skoro nie dodaje się mąki (a tym samym proszku do pieczenia). To wypiek raczej dla amatorów tych bardziej „zbitych”, wilgotnych ciast. I wszystkich, którzy nie boją się nowości ;) 
Mnie ciasto najbardziej smakowało z dodatkiem serka waniliowego i szczypty cynamonu. 

 

CIASTO Z BATATÓW 
  • ok. 650g batatów, obranych i pokrojonych w dużą kostkę, 
  • 1 duży banan, 
  • 2 łyżki brązowego cukru, 
  • 3 duże jajka, 
  • 3 łyżki rumu, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • skórka starta z 1 cytryny, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 2 łyżki rodzynek, 
  • 5 szt. posiekanych suszonych daktyli 

Bataty gotować ok. 10-12 minut, aż będą miękkie. Odcedzić, dodać pokrojonego banana i całość ugnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na puree. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać łyżką. 
Ciasto przełożyć do formy 20 x 20 cm (lub mniejszej, wówczas ciasto będzie wyższe) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach przez ok. 45 minut. Jeśli wbity patyczek nie jest oblepiony surową masą, ciasto jest gotowe. 
Ciasto kroić i podawać po ostudzeniu. 


(inspiracja: „Kuchnia Dietetyczna” wyd. Parragon, z moimi sporymi zmianami) 


 


 

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. ojej, ale dziwne!
    ciekawi mnie, bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam batatów nigdy ale chyba muszę to nadrobić bo ciacho wygląda obłędnie ! I ten kolorek..ah :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda:) czegoś takiego jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygujące ciacho :) Takie batatowe brownie bez czekolady - a przynajmniej tak sobie wyobrażam jego konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ma ładny kolorek :) bataty słodkie.. musi ciekawie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiłam tutaj przypadkiem, bardzo ciekawe ciasto, robiłam kiedyś (dość dawno) podobne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Trafiłam tu przypadkiem i widzę ciekawe ciasto! Robiłam kiedyś podobne, dawno, dawno temu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię jutro podobne, a to wygląda pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń