Sałatka z papai, awokado i papryki
Pyszna i lekka sałatka rodem z Meksyku :) Niestety nie udało mi się kupić świeżej papai i musiałam zadowolić się tą puszkowaną – ale i tak daje radę :)
Przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska”.
SAŁATKA Z PAPAI, AWOKADO I CZERWONEJ PAPRYKI
(2 porcje)
- 2 garście miksu różnych sałat,
- 1 cebulka dymka (biała część),
- 1 łyżka świeżej kolendry,
- ½ małej papai albo 4 łyżki kostek papai z puszki,
- ½ dużej czerwonej papryki,
- ½ dojrzałego awokado,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta mielonej papryki,
- szczypta mielonego kuminu,
- szczypta soli
Sałatę opłukać, osuszyć i włożyć do miski. Cebulkę dymkę i kolendrę posiekać, świeżą papaję i awokado pokroić w kostkę, paprykę w paseczki. Wszystkie składniki dodać do sałaty.
Pestki dyni podprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.
Przygotować sos, mieszając oliwę, sok z limonki, miód, mieloną paprykę i kumin oraz sól. Polać sałatkę.
5 komentarze
wygląda bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńkolorowo i wiosennie.
Pysznie, kolorowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
pyszna kolorowa:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis! A papaja poza wszystkimi cennymi właściwościami zdrowotnymi, ma jedną główną zaletę: nie jest podatna na działanie pestycydów. To jest naprawdę super, bo można ją bez obaw kupować w każdym sklepie (byle była świeża oczywiście ;). Z takich podobnych ciekawostek na temat również innych owoców: http://www.jestemfit.pl/artykuly/porady/na-co-zwrocic-uwage-kupujac-owoce-i-warzywa Niektóre trzeba wybierać szczególnie. Poczytajcie o tym :)
OdpowiedzUsuń