Obsługiwane przez usługę Blogger.

Meksykańskie bezy czekoladowe

By 10:15 , ,

Pierwszy raz piekłam bezy i jestem absolutnie zadowolona z tego przepisu. Nie są to zwyczajne bezy kakaowe, ale o smaku najprawdziwszej czekolady. Mnie i mojemu M. najbardziej smakowały, gdy były chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Idealne do mleka lub kawy lub nawet podjadane same :) aż chciało się sięgać po kolejne :) 

Przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska” z moimi niewielkimi zmianami. 

 

BEZY CZEKOLADOWE 
4-5 białek,
szczypta soli,
175-200g cukru pudru, 
2 łyżeczki cukru waniliowego, 
115g startej gorzkiej czekolady, 
mielony cynamon 

Białka wlać do miski i ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier puder i cukier waniliowy, cały czas ubijając, aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodać startą czekoladę i ½ łyżeczki cynamonu. Całość wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nabierać porcje piany i formować okrągłe bezy na papierze, ok. 20 sztuk za jednym razem. Pozostałą pianę trzymać w lodówce. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 130 stopni i piec 1,5 godziny. Bezy powinny być kruche z zewnątrz, a miękkie w środku. Jeżeli są zbyt miękkie, włożyć do piekarnika na jeszcze trochę. 
Analogicznie postąpić z drugą porcją piany. 
Upieczone bezy oprószyć delikatnie cynamonem.
Bezy po ostudzeniu robią się kruche. Jeśli włożymy je do szczelnie zamykanego pojemnika, pozostaną właśnie takie. Jeśli zostawimy je na wierzchu, ponownie zrobią się lekko ciągnące w środku. 

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 40 sztuk.
 

Czas na piknik z home&you - półmetek!

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. aż ślinka cieknie...przepis dodaję do mojej zakładki "Polecam u innych" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! I ten mocno czekoladowy kolor...

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszności:) pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne muszą być, własnie czegoś takiego szukałam na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne ! Ale niestety mam piec gazowy, i nie uda mi sie osiagnac takiej temperatury. Pozdrawiam i zapraszam do mnie, chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń