Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ryż z papryką i kuminem po meksykańsku

By 10:19 , ,

Trochę inny pomysł na ryż :) Bo jak wiadomo, sam ryż jako dodatek do obiadu jest raczej nudny, a pomysłów na jego urozmaicenie nigdy dość. Pomysł zaczerpnięty został z kuchni meksykańskiej i świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do grillowanego mięsa lub warzyw. 

 Photobucket 

RYŻ Z PAPRYKĄ I KUMINEM PO MEKSYKAŃSKU
(4 porcje) 
1 łyżka masła, 
1 łyżka oleju, 
1 nieduża zielona papryka, 
1 nieduża czerwona papryka, 
2 cebulki dymki, 
2 ząbki czosnku, 
175g ryżu długoziarnistego, 
1 płaska łyżka mielonego kuminu, 
½ łyżeczki suszonego oregano, 
450ml bulionu z kurczaka lub warzywnego 

Papryki oczyścić z nasion i pokroić w paski. 
Masło i olej rozgrzać w garnku z grubym dnem. Wrzucić paprykę oraz białe części cebulek dymek i chwilę smażyć, aż papryka lekko zmięknie. Dodać posiekany czosnek, wsypać ryż oraz kumin i smażyć kilka minut, mieszając, aby ryż się lekko zarumienił ale nie przywarł do dna. Dodać oregano i wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 5-7 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na ok. 10 minut, aby ryż „doszedł”. Dokładnie wymieszać. 
Przed podaniem posypać zieloną częścią cebulki. 


(przepis z książki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska")


Może zainteresuje Cię również

1 komentarze