Ryż z papryką i kuminem po meksykańsku
Trochę inny pomysł na ryż :) Bo jak wiadomo, sam ryż jako dodatek do obiadu jest raczej nudny, a pomysłów na jego urozmaicenie nigdy dość. Pomysł zaczerpnięty został z kuchni meksykańskiej i świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do grillowanego mięsa lub warzyw.
RYŻ Z PAPRYKĄ I KUMINEM PO MEKSYKAŃSKU
(4 porcje)
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju,
1 nieduża zielona papryka,
1 nieduża czerwona papryka,
2 cebulki dymki,
2 ząbki czosnku,
175g ryżu długoziarnistego,
1 płaska łyżka mielonego kuminu,
½ łyżeczki suszonego oregano,
450ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
Papryki oczyścić z nasion i pokroić w paski.
Masło i olej rozgrzać w garnku z grubym dnem. Wrzucić paprykę oraz białe części cebulek dymek i chwilę smażyć, aż papryka lekko zmięknie. Dodać posiekany czosnek, wsypać ryż oraz kumin i smażyć kilka minut, mieszając, aby ryż się lekko zarumienił ale nie przywarł do dna. Dodać oregano i wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 5-7 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na ok. 10 minut, aby ryż „doszedł”. Dokładnie wymieszać.
Przed podaniem posypać zieloną częścią cebulki.
(przepis z książki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska")
1 komentarze
Taki ryz moglby mi zastapic caly obiad :)
OdpowiedzUsuń