Meksykański rosół z papryczką chipotle i awokado
Czy w Meksyku jedzą rosół? A pewnie!
Niekoniecznie jednak taki, jaki znamy dobrze z rodzinnych obiadów u babci ;) Meksykański rosół zawiera w sobie awokado, cebulkę, limonkę, kawałki kurczaka, a zamiast makaronu – chipsy tortilla jako dodatek :) I – rzecz jasna – jest ostry.
Ostrość tę nadaje papryczka chili chipotle w marynacie adobo. Jest to wędzona papryczka w sosie pomidorowym. Jest ostrzejsza od świeżej papryczki, ponieważ ilość kapsaicyny wzrasta w procesie wędzenia. Ja dawkuję ją bardzo ostrożnie ;) Małe puszki tej papryki można kupić w sklepach z kuchniami świata.
Rosół bardzo nam smakował, sok z limonki wprowadził nutę orzeźwienia, a awokado łagodziło ostrość chili. Wszystkie te smaki razem bardzo fajnie się komponowały.
zupa meksykańska z kurczakiem i awokado |
MEKSYKAŃSKI ROSÓŁ Z PAPRYCZKĄ CHIPOTLE I AWOKADO
(4 porcje)
- 1 litr rosołu z kurczaka,
- 250 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
- 3 posiekane cebulki dymki,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili chipotle w marynacie adobo (dałam mniej),
- 1 duży pomidor,
- 1 duże, dojrzałe awokado,
- sok z połowy limonki,
- oliwa
- 3-4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
+ dodatkowo chipsy tortilla do podania (opcjonalnie)
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, usuwając część nasienną.
W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Dodać posiekaną cebulkę dymkę i smażyć na niedużym ogniu 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chipotle wraz z odrobiną marynaty, dusić minutę. Następnie dodać pomidora, dusić kolejną minutę.
Wlać rosół, zagotować, dodać pokrojone mięso kurczaka i jeszcze chwilę podgrzewać.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i obrać. Miąższ pokroić w kostkę, ułożyć na talerzach i skropić sokiem z limonki.
Do talerzy nalać rosół, posypać świeżą kolendrą.
Podawać z chipsami tortilla.
(na podstawie przepisu z tej strony oraz z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska).
zupa meksykańska z kurczakiem i awokado |
6 komentarze
Bardzo ciekawy przepis. Muszę koniecznie nabyć tą książeczkę ;) To już kolejny przepis warty uwagi, który u Ciebie czytam.
OdpowiedzUsuńMam ją już od roku, ale dopiero teraz zabrałam się za testowanie z niej przepisów. Wciągnęło mnie ;)
Usuńbardzo ciekawy pomył takiej wersji rosołu jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńMieszkam w Meksyku i awokado plywajacego w rosole nie widzialam NIGDY, tradycyjnie podaja z ryzem i ciecierzyca. Chipotle tez nie zawsze daja, czesto jest rosol bez chile ale salsa na stole zeby kazdy dodal sobie tyle chile ile lubi.
OdpowiedzUsuńNo to nie wiem. Może książka wprowadziła mnie w błąd. Ale wujek google wyświetla sporo fotek rosołu z awokado, więc może jednak niektórzy w Meksyku tak jedzą :) W Polsce niektórzy jedzą rosół z fasolą, co za pierwszym razem też mnie mocno zdziwiło.
UsuńJedzą, jedzą, koniecznie z kolendrą. Nawet w którymś filmie o meksykańskiej rodzinie uwieczniony był taki obiad :)
Usuń