Obsługiwane przez usługę Blogger.

Meksykański rosół z papryczką chipotle i awokado

By 17:10 , , , ,

Czy w Meksyku jedzą rosół? A pewnie! 
Niekoniecznie jednak taki, jaki znamy dobrze z rodzinnych obiadów u babci ;) Meksykański rosół zawiera w sobie awokado, cebulkę, limonkę, kawałki kurczaka, a zamiast makaronu – chipsy tortilla jako dodatek :) I – rzecz jasna – jest ostry. Ostrość tę nadaje papryczka chili chipotle w marynacie adobo. Jest to wędzona papryczka w sosie pomidorowym. Jest ostrzejsza od świeżej papryczki, ponieważ ilość kapsaicyny wzrasta w procesie wędzenia. Ja dawkuję ją bardzo ostrożnie ;) Małe puszki tej papryki można kupić w sklepach z kuchniami świata. 

Rosół bardzo nam smakował, sok z limonki wprowadził nutę orzeźwienia, a awokado łagodziło ostrość chili. Wszystkie te smaki razem bardzo fajnie się komponowały. 

zupa meksykańska z kurczakiem i awokado


MEKSYKAŃSKI ROSÓŁ Z PAPRYCZKĄ CHIPOTLE I AWOKADO 
(4 porcje)
  • 1 litr rosołu z kurczaka, 
  • 250 g ugotowanego mięsa z kurczaka, 
  • 3 posiekane cebulki dymki,
  • 2 posiekane ząbki czosnku, 
  • 1 papryczka chili chipotle w marynacie adobo (dałam mniej), 
  • 1 duży pomidor,
  • 1 duże, dojrzałe awokado, 
  • sok z połowy limonki, 
  • oliwa
  • 3-4 łyżki posiekanej świeżej kolendry 

+ dodatkowo chipsy tortilla do podania (opcjonalnie) 


Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, usuwając część nasienną.
W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Dodać posiekaną cebulkę dymkę i smażyć na niedużym ogniu 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chipotle wraz z odrobiną marynaty, dusić minutę. Następnie dodać pomidora, dusić kolejną minutę.
Wlać rosół, zagotować, dodać pokrojone mięso kurczaka i jeszcze chwilę podgrzewać. 
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i obrać. Miąższ pokroić w kostkę, ułożyć na talerzach i skropić sokiem z limonki. 
Do talerzy nalać rosół, posypać świeżą kolendrą.
Podawać z chipsami tortilla. 


(na podstawie przepisu z tej strony oraz z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska).

zupa meksykańska z kurczakiem i awokado


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis. Muszę koniecznie nabyć tą książeczkę ;) To już kolejny przepis warty uwagi, który u Ciebie czytam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ją już od roku, ale dopiero teraz zabrałam się za testowanie z niej przepisów. Wciągnęło mnie ;)

      Usuń
  2. bardzo ciekawy pomył takiej wersji rosołu jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mieszkam w Meksyku i awokado plywajacego w rosole nie widzialam NIGDY, tradycyjnie podaja z ryzem i ciecierzyca. Chipotle tez nie zawsze daja, czesto jest rosol bez chile ale salsa na stole zeby kazdy dodal sobie tyle chile ile lubi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to nie wiem. Może książka wprowadziła mnie w błąd. Ale wujek google wyświetla sporo fotek rosołu z awokado, więc może jednak niektórzy w Meksyku tak jedzą :) W Polsce niektórzy jedzą rosół z fasolą, co za pierwszym razem też mnie mocno zdziwiło.

      Usuń
    2. Jedzą, jedzą, koniecznie z kolendrą. Nawet w którymś filmie o meksykańskiej rodzinie uwieczniony był taki obiad :)

      Usuń