Obsługiwane przez usługę Blogger.

Meksykańska zupa jarzynowa

By 12:04 , ,

Pyszna i sycąca zupa pomidorowo-jarzynowa z mnóstwem dobrości i oczywiście nieśmiertelnymi nachosami :) Jeśli zrezygnujemy z nachosów, otrzymamy superdietetyczne danie obiadowe :) 

Przepis z ostatnio nieustannie maglowanej przeze mnie książki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska”  ;)

 

MEKSYKAŃSKA ZUPA JARZYNOWA 
(na 4-5 porcji) 
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • 1 litr bulionu z warzyw albo z kurczaka, 
  • 1 cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 średni ziemniak, 
  • 1 mała cukinia, 
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona), 
  • garść poszatkowanej młodej kapusty, 
  • 4-5 łyżek kukurydzy z puszki, 
  • 2 łyżki oleju lub oliwy, 
  • 2-3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu, 
  • sól i pieprz, 
  • ewentualnie świeża, 
  • posiekana kolendra do posypania, 
  • chipsy nachos do podania 

Cebulę, marchew i ziemniaka obrać. Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w plasterki, ziemniaka w kostkę. Cukinię pokroić na półplasterki. Fasolkę, jeśli jest cała i świeża – na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej lub oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, potem kumin i paprykę w proszku. Smażyć razem kilkanaście sekund, aż przyprawy zaczną wydzielać intensywny zapach. Dodać marchewkę i ziemniaka, wlać pomidory z puszki i gotować ok. 2-3 minuty. Wlać bulion i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodać poszatkowaną kapustę, cukinię, kukurydzę i fasolkę. Gotować jeszcze ok. 10 minut, aż fasolka będzie miękka. Całość doprawić solą i pieprzem. 
Gotową zupę podawać z chipsami nachos. 


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze