Obsługiwane przez usługę Blogger.

Nachos z czarną fasolą i chorizo

By 10:28 ,

Zapiekana z serem fasola podawana z chipsami nachos to popularna w Meksyku przekąska. Często też zapieka się nachosy razem z fasolą. Chorizo jest tu dodatkowym elementem, ale bardzo fajnie wzbogaca smak. Danie niestety nie jest zbyt estetyczne w jedzeniu, zbyt zdrowe też nie - ale za to pyyyszne... ;) 



NACHOS Z CZARNĄ FASOLĄ I CHORIZO 
(na 2-3 porcje) 
  • 1 puszka czarnej fasoli, 
  • ½ czerwonej cebuli, 
  • 100 g kiełbasy chorizo, 
  • 100 g sera cheddar, 
  • kilka krążków marynowanej chili jalapeno, 
  • sól i pieprz, 
  • ½ łyżeczki kuminu, 
  • 1 łyżka oleju 
  • + chipsy nachos 
  • opcjonalnie kwaśna śmietana
  • opcjonalnie poszatkowana sałata lodowa

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Wylać zawartość puszki z fasolą (wraz z zalewą), dodać ok. pół szklanki wody. Smażyć na dużym ogniu, rozgniatając ziarna widelcem, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i kuminem. Osobno zrumienić pokrojone w niedużą kostkę chorizo. Przełożyć fasolę do naczynia do zapiekania, posypać chorizo, krążkami marynowanej papryczki chili i startym serem. Zapiec kilka minut w piekarniku, aby ser się stopił. 

Zapieczoną fasolę można dodatkowo polać kwaśną śmietaną i posypać poszatkowaną sałatą.

Podawać z chipsami nachos. 


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. kocham te smaki :) tylko to jalapeno, uff ufff uffff. wczoraj się zaprawiłam chili i mam dość chyba na kolejny rok ;) scotch bonnet. ogień...

    OdpowiedzUsuń
  2. szukam właśnie czegoś na ostro, więc te nachosy mi pasują :)

    acha, Mirabelko, gratulacje z okazji wyróżnienia :) (zasłużyłaś na nie w pełni :) przynajmniej na wyróżnienie)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaaa dziękuję :D właśnie na wyróżnieniu mi zależało najbardziej więc się ogromnie cieszę :)))

      Usuń