Obsługiwane przez usługę Blogger.

Nachos z czarną fasolą i chorizo

By 10:28 ,

Zapiekana z serem fasola podawana z chipsami nachos to popularna w Meksyku przekąska. Często też zapieka się nachosy razem z fasolą. Chorizo jest tu dodatkowym elementem, ale bardzo fajnie wzbogaca smak. Danie niestety nie jest zbyt estetyczne w jedzeniu, zbyt zdrowe też nie - ale za to pyyyszne... ;) 

Photobucket 

NACHOS Z CZARNĄ FASOLĄ I CHORIZO 
(na 2-3 porcje) 
1 puszka czarnej fasoli, 
½ cebuli, 
100g kiełbasy chorizo, 
100g sera cheddar, 
2 łyżki kwaśnej śmietany, 
1 marynowana chili jalapeno (opcjonalnie), 
garść sałaty, 
świeża kolendra, 
sól i pieprz, 
½ łyżeczki kuminu, 
1 łyżka oleju 
+ chipsy nachos 

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Wylać zawartość puszki z fasolą (wraz z zalewą). Smażyć na dużym ogniu, rozgniatając część ziaren widelcem, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i kuminem. Osobno zrumienić pokrojone w kostkę chorizo. Przełożyć fasolę do naczynia do zapiekania, posypać chorizo i startym serem. Zapiec kilka minut w piekarniku, aby ser się stopił. Zapieczoną fasolę polać kwaśną śmietaną, posypać pokrojoną chili jalapeno i poszatkowaną sałatą oraz kolendrą. 
Podawać z chipsami nachos. 


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. kocham te smaki :) tylko to jalapeno, uff ufff uffff. wczoraj się zaprawiłam chili i mam dość chyba na kolejny rok ;) scotch bonnet. ogień...

    OdpowiedzUsuń
  2. szukam właśnie czegoś na ostro, więc te nachosy mi pasują :)

    acha, Mirabelko, gratulacje z okazji wyróżnienia :) (zasłużyłaś na nie w pełni :) przynajmniej na wyróżnienie)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaaa dziękuję :D właśnie na wyróżnieniu mi zależało najbardziej więc się ogromnie cieszę :)))

      Usuń