Nachos z czarną fasolą i chorizo
Zapiekana z serem fasola podawana z chipsami nachos to popularna w Meksyku przekąska. Często też zapieka się nachosy razem z fasolą. Chorizo jest tu dodatkowym elementem, ale bardzo fajnie wzbogaca smak.
Danie niestety nie jest zbyt estetyczne w jedzeniu, zbyt zdrowe też nie - ale za to pyyyszne... ;)
NACHOS Z CZARNĄ FASOLĄ I CHORIZO
(na 2-3 porcje)
- 1 puszka czarnej fasoli,
- ½ czerwonej cebuli,
- 100 g kiełbasy chorizo,
- 100 g sera cheddar,
- kilka krążków marynowanej chili jalapeno,
- sól i pieprz,
- ½ łyżeczki kuminu,
- 1 łyżka oleju
- + chipsy nachos
- opcjonalnie kwaśna śmietana
- opcjonalnie poszatkowana sałata lodowa
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Wylać zawartość puszki z fasolą (wraz z zalewą), dodać ok. pół szklanki wody. Smażyć na dużym ogniu, rozgniatając ziarna widelcem, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i kuminem. Osobno zrumienić pokrojone w niedużą kostkę chorizo. Przełożyć fasolę do naczynia do zapiekania, posypać chorizo, krążkami marynowanej papryczki chili i startym serem. Zapiec kilka minut w piekarniku, aby ser się stopił.
Zapieczoną fasolę można dodatkowo polać kwaśną śmietaną i posypać poszatkowaną sałatą.
Podawać z chipsami nachos.
3 komentarze
kocham te smaki :) tylko to jalapeno, uff ufff uffff. wczoraj się zaprawiłam chili i mam dość chyba na kolejny rok ;) scotch bonnet. ogień...
OdpowiedzUsuńszukam właśnie czegoś na ostro, więc te nachosy mi pasują :)
OdpowiedzUsuńacha, Mirabelko, gratulacje z okazji wyróżnienia :) (zasłużyłaś na nie w pełni :) przynajmniej na wyróżnienie)
aaaa dziękuję :D właśnie na wyróżnieniu mi zależało najbardziej więc się ogromnie cieszę :)))
Usuń