Obsługiwane przez usługę Blogger.

Podsmażane kopytka z kiełbasą i sosem paprykowym

By 11:00 , , ,

Przepyszne, sycące danie w sam raz na chłodniejsze dni. Coś dla fanów leczo – bo sos z papryki, pomidorów i kiełbasy ma bardzo podobny smak, który, jak się okazuje – świetnie pasuje do klasycznych kopytek. 

Przepis podpatrzony w magazynie „To jest pyszne” (4/2010)


kopytka z kiełbasą i papryką

PODSMAŻANE KOPYTKA Z KIEŁBASĄ I SOSEM PAPRYKOWYM
(na 4 porcje)
  • 1kg ziemniaków,
  • ok. 300g mąki,
  • 1 jajko, sól,
  • 2 łyżki oleju

sos:
  • 1 strąk czerwonej papryki,
  • 1 strąk żółtej papryki,
  • 1 strąk zielonej papryki,
  • ok. 300g kiełbasy (np. śląskiej),
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól i pieprz,
  • szczypta cukru,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1-2 łyżki oleju

Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać szczyptę soli, jajko i mąkę. Zagnieść gładkie, nie klejące się ciasto – w razie potrzeby można dodać więcej mąki, ale ciasto zagniatać trzeba dość szybko, bo przy dłuższym wyrabianiu znów robi się klejące. Ciasto podzielić na kilka części, z każdej z nich uformować wałeczki grubości palca na podsypanej mąką stolnicy. Nożem odcinać z wałeczków kluski. Kopytka wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kopytka.

Sos: Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w plastry. Razem podsmażyć na oleju. Dodać papryki i smażyć chwilę, aż papryki nieco zmiękną. Dodać pomidory z puszki i koncentrat. Doprawić solą, pieprzem, curry i cukrem. Gotować ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać kopytka i wymieszać.


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. I znowu sobie obiecuję, że w końcu spróbuję kopytek w innej wersji, niż ta słodka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam kopytek. Chyba sobie zrobię jutro na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, jak smacznie! Wieki nie jadłam kopytek. Fajny ten sosik do nich:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, kto powiedział, że kopytka to tylko z bułką tartą lub sosem powstałym z gotowania mięsa. Mogą stanowić samodzielne, bardzo fajne danie. Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń