Obsługiwane przez usługę Blogger.

Marynowane krewetki z nutą pomarańczy

By 10:08 , , ,

O rany, to chyba najlepsze krewetki, jakie jadłam. Są chyba nawet smaczniejsze niż klasyczne z masłem, czosnkiem i pietruszką. Duża w tym zasługa skórki pomarańczowej, która nadaje krewetkom fantastycznego aromatu. Całość świetnie uzupełnia proste guacamole. 

Przepis zaczerpnięty z książki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska".

 

MARYNOWANE KREWETKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 
(na 2 porcje) 
  • 24 krewetki tygrysie (można użyć surowych i obranych, ja użyłam mrożonych i gotowanych), 
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu, 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku, 
  • 1 łyżka soku pomarańczowego, 
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy, 
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • 1 dojrzałe, miękkie awokado, 
  • 1 cebulka dymka (biała część), 
  • ¼ świeżej zielonej papryczki chili, 
  • sok z ¼ limonki, 
  • sól i pieprz 


Rozmrożone krewetki wymieszać w misce z kuminem, papryką w proszku, sokiem i skórką z pomarańczy i posiekaną kolendrą oraz odrobiną soli i pieprzu. Odstawić na godzinę, aby się zamarynowały. Nadziać krewetki na patyczki do szaszłyków* i skropić oliwą. 

Przygotować guacamole: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać i rozdrobnić widelcem. Dodać drobno posiekaną cebulkę i papryczkę chili (bez pestek), skropić sokiem z limonki i doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Krewetki upiec na grillu lub usmażyć na patelni na odrobinie oliwy – krótko, tylko po kilka minut z każdej strony. Podawać od razu, razem z guacamole. 


* Jeżeli krewetki będą pieczone na grillu, patyczki do szaszłyków trzeba wcześniej namoczyć przez ½ godziny w zimnej wodzie, dzięki temu się nie spalą. 

 


 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Wyglądają ślicznie, ten kolor i zapewne orzeźwiający smak :) Musze wypróbować, bo prezentują się elegancko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie naszła mnie na nie ochota, bo wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszności :) chętnie bym zjadła takie smakołyki :D

    OdpowiedzUsuń