Obsługiwane przez usługę Blogger.

Muffiny z czekoladą i jabłkiem

By 11:14 , , ,

Bardzo smaczne i – co tu dużo mówić – ładne muffinki, którym mało kto jest się w stanie oprzeć ;) Pod wpływem pieczenia biała czekolada karmelizuje się i przypomina w smaku krówki :) 
Przepis znalazłam na blogu Mała Cukierenka i lekko go zmodyfikowałam, ponieważ w oryginalnej postaci były wg mnie nieco za suche. 

 

MUFFINY Z CZEKOLADĄ I JABŁKIEM 
  • 1 i 2/3 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki cukru, 
  • 1/2 szklanki dobrego, ciemnego kakao, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 płaska łyżeczka sody, 
  • 2 jajka, 
  • 50ml oleju, 
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 nieduże jabłko, 
  • 50g groszków czekoladowych lub poszatkowanej gorzkiej czekolady 
  • 50g białej poszatkowanej czekolady 

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej wymieszać jajka, olej i mleko. Wsypać mąkę z dodatkami, dodać obrane i pokrojone w małą kostkę jabłko. Całość krótko wymieszać – mogą zostać grudki. Ciasto powinno być gęste. 
Ciasto nałożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Wierzch babeczek posypać ciemną i białą czekoladą. 
Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. 


Z podanej ilości składników powinno wyjść 12 muffinek.


Czas na piknik z home&you - półmetek!

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. To jest biała czekolada? A ja sądzilam, że kruszonka...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no na pierwszy rzut oka tak wygląda ;) a smakuje jak krówki :)

      Usuń
  2. szukam cały czas idealnego dla mnie przepisu na muffinki, Twój wypróbuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z jabłkiem jeszcze nie jadłam, a Twoje wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno je w najbliższym czasie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń