Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tortas

By 17:15 , ,

Tortas to duże, solidnie nadziane kanapki rodem z Meksyku. Nie ma jedynego słusznego przepisu na tortas, ponieważ ich zawartość może być bardzo, bardzo różna, jednak najczęściej spotykana jest wersja z grillowanym stekiem, pomidorem, awokado i sałatą lodową. I właśnie taką wersję postanowiłam przygotować na obiad. Było pysznie i naprawdę sycąco!

Tradycyjnie tortas robi się na bazie płaskich, dużych bułek teleras, jednak często spotyka się przepisy z użyciem bułek bolillos, które są znacznie bardziej popularne.




TORTAS 
  • 2 bułki teleras,
  • 2 plastry rostbefu (po ok. 150 g każdy),
  • mieszanka przypraw meksykańskich,
  • olej do smażenia
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 duży pomidor,
  • sałata lodowa,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • 1-2 łyżki sosu chipotle*
Przygotować sos, mieszając majonez z sosem chipotle.
Steki rozbić na dość cienkie kotlety, oprószyć je przyprawą meksykańską i usmażyć na patelni grillowej na odrobinie oleju (tradycyjnie steki do tortas pieczone są na zwykłym grillu). Czas smażenia zależy od własnych upodobań (mogą być krwiste, średnio wysmażone lub całkowicie usmażone, wg uznania). Steki przełożyć na talerz i przykryć folią spożywczą, żeby nie wystygły. Na patelnię po stekach ułożyć bułki przecięciami do dołu, aby się zagrzały i lekko zarumieniły.
W tym czasie pomidora i awokado pokroić w plastry, a sałatę poszatkować w wąskie paski.
Dolną i górną część bułek posmarować majonezem chipotle, na dolnej połówce ułożyć stek, następnie awokado, pomidora i sałatę. Przykryć górną częścią bułki. Spiąć wykałaczkami albo zawinąć w papier, żeby łatwiej było je jeść.


* sos chipotle można kupić w sklepach z kuchniami świata. Jest bardzo ostry i ma charakterystyczny wędzony aromat. Można go jednak zastąpić, dodając do majonezu 2 łyżki ketchupu, 1/2 - 1 łyżeczki chili w proszku i 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku. 


 

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. oja, pierwszy raz takie widze- chyba będzie trzeba zrobić :)
    www.cookplease.blogspot.com omlet jagodowy zaprasza!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, sama zastanawiałam się nad przygotowaniem tych nafaszerowanych bułeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł na drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ej to jest świetne! Taka buła na obiad i byłabym bardzo zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. och, żeby ktoś mi podał teraz taką bułę :) byłabym w siódmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pysznie. :)
    A bolillos znam, robiłam te smaczne bułeczki. :)

    OdpowiedzUsuń