Obsługiwane przez usługę Blogger.

Fougasse

By 18:45 ,

Fougasse to chlebek rodem z Prowansji o charakterystycznym kształcie liry (choć mnie bardziej kojarzy się z liściem). Najczęściej wtyka się w niego oliwki, choć spotkałam się też z wersją z suszonymi pomidorami albo czerwoną cebulą. Jest pyszny jedzony sam, nawet bez masła, dlatego z powodzeniem można go zabrać na wycieczkę albo piknik. 

Przepis na fougasse znalazłam w magazynie „Kuchnia” (6/2011). 

 

FOUGASSE 
  • 1 czubata łyżeczka świeżych drożdży (ok. 15 g), 
  • 550g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 płaska łyżeczka cukru, 
  • ok. 350ml letniej wody, 
  • oliwa, 
  • czarne oliwki bez pestek, 
  • zioła prowansalskie, 
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony) 

 Drożdże rozmieszać z cukrem, ½ szklanki wody i łyżką mąki. Zostawić na ok. 15 minut w ciepłym miejscu, aby zaczyn urósł. Pozostałą mąkę przesiać do miski. Dodać sól, wodę, podrośnięty zaczyn i 2 łyżki oliwy. Dokładnie wyrobić na gładkie, nie klejące się ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45-60 minut, aż ciasto podwoi objętość. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 5-6 części, formujemy placki w kształcie liry i nacinamy je nożem. Rękami nadać chlebkom odpowiedni kształt. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć chlebki, posmarować oliwą, ozdobić oliwkami, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut. 
Piec w piekarniku nagrzanym na maxa (250 stopni) na złoty kolor (ok. 15 minut). 



 Czas na piknik z home&you - półmetek!

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Wygląda niesamowicie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, aż szkoda zjadać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajne piegowate przekąski:)

    OdpowiedzUsuń
  4. leż wspaniały Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie spróbuję z cebulą, przepis już zapisany :)

    Karola

    OdpowiedzUsuń