Ciasto marchewkowe "Bahama Mama"
Przepyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe prosto z wysp Bahama ;) Zapach korzennych przypraw większości z nas kojarzy się raczej z jesienią i zimą, ale w tym wypadku kawałki ananasa oraz wiórki kokosowe dodają ciastu egzotycznej duszy. Polecam użyć do tego ciasta świeżego ananasa, który jest zdecydowanie smaczniejszy niż ten z puszki... aczkolwiek ten z puszki też da radę ;)
CIASTO MARCHEWKOWE BAHAMA MAMA
- 3 jajka,
- 1 szklanka oleju (dałam 2/3 szklanki),
- ¾ szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
- szczypta soli,
- 2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach,
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa (świeżego lub z puszki),
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- ½ szklanki rodzynek
W jednej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę, cynamon, przyprawę korzenną i sól. Jajka, olej i cukier zmiksować w drugiej misce na jednolitą masę. Dodać sypkie składniki z pierwszej miski i krótko zmiksować (tylko do momentu połączenia się składników). Dodać marchewkę, ananas, ekstrakt z wanilii, wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszać wszystko łyżką.
Podłużną foremkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto.
Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
(na podstawie przepisu z blogu Majany)
5 komentarze
Zaintrygowałaś mnie, myślę, że zrobię kiedyś :)
OdpowiedzUsuńCzy pasowalaby tu jakas polewa? Moze karmelowa..?
OdpowiedzUsuńTak, karmelowa polewa to dobry pomysł :) albo np. z białej czekolady :)
Usuń1 lyzka ananasa? czy 1 szklanka np? Bo jakos mi sie to nie zgadza, a chcialabym zrobic, wiec bylabym bardzo wdzieczna za odp! dzieckuje ;DD
OdpowiedzUsuńOczywiście 1 szklanka! Przepraszam za pomyłkę, już poprawiam :)
Usuń