Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sos Hoisin

By 10:45 , , , , ,

Ten sos Hoisin różni się nieco w smaku od tych, które można kupić w sklepach, ale mimo to jest również bardzo dobry. Nie zawiera specyficznej, wędzonej nuty smakowej, ma za to delikatny posmak orzeszków ziemnych i powinien posmakować wszystkim sympatykom masła orzechowego :)
Taki sos świetnie nadaje się jako dodatek do grillowanych, pieczonych i smażonych mięs oraz warzyw, a także jako dip do pierożków dim sum :)




DOMOWY SOS HOISIN
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka melasy trzcinowej lub miodu,
  • 2 łyżeczki octu ryżowego,
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • sos chili (np. sambal oelek) do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta pieprzu

W misce wymieszać ze sobą sos sojowy, masło orzechowe, miód i ocet. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sambal oelek (ostrość sosu regulować stopniowo, zaczynając od pół łyżeczki). Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, można je lekko podgrzać na kuchence lub w mikrofalówce, wówczas masło orzechowe i miód zmiękną i łatwiej będzie je wymieszać.


(źródło: food.com)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Sosy domowej roboty są najlepsze :) Przyznajemy, że hoisin znamy tylko ze sklepowego słoika - trzeba to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  2. my niestety gotowy kupujemy, chinskie markety na kazdym rogu :) ale pwenie sprawdze przepis :) moj maz azjata wiec ta kuchnia gosci u nas prawie codziennie. azjaci kochaja gotowac wiec ja nawet do kuchni nie wchodze :)

    OdpowiedzUsuń