Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pierożki na parze z wieprzowiną (dim sum)

By 13:21 , , , ,

Dim sum to ogólna nazwa przekąsek, których tradycja wywodzi się z małych herbaciarni w mieście Kanton w południowych Chinach. Chociaż mogą przybierać najróżniejsze formy (nawet słodkich deserów), najpopularniejszymi dim sum są małe pierożki gotowane na parze w bambusowych koszach. Takie pierożki występują w niezliczonej liczbie kształtów, kolorów i użytego nadzienia. Moda na dim sum powoli dociera także do Polski – przykładowo w Krakowie niedługo otwiera się trzeci bar serwujący te chińskie specjały. 
Dim sum, które przygotowałam samodzielnie w domu, mają postać małych sakiewek nadziewanych mieloną wieprzowiną. Są pyszne, a przy tym nie obciążają nadmiernie żołądka. 
Takie pierożki tradycyjnie gotuje się na parze w bambusowych koszykach, ale jeśli takiego nie macie, równie dobrze spisze się zwykła metalowa wkładka do garnka :) 


 






DIM SUM - PIEROŻKI Z WIEPRZOWINĄ NA PARZE 
(2 porcje) 
  • 150g mąki pszennej, 
  • 50g mąki ryżowej, 
  • 50ml wrzącej wody, 
  • około 50ml chłodnej wody, 
  • 1 łyżeczka oleju 

farsz: 
  • 150g mielonej chudej wieprzowiny, 
  • 3 łyżki drobnych pędów bambusa (ze słoika), 
  • 1 łyżka posiekanego pora, 
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 1 łyżka sherry lub białego wina, 
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego 

Mąkę pszenną i ryżową wymieszać w misce. Wlać wrzątek i wymieszać go widelcem razem z mąką. Następnie dodać olej i stopniowo wlewając wodę, zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Odstawić na kilkanaście minut, żeby „odpoczęło”. 
W tym czasie przygotować farsz: wymieszać razem surową mieloną wieprzowinę, pędy bambusa, por, sos sojowy, wino i olej sezamowy. Na podsypanym mąką blacie cieniutko rozwałkować ciasto. Szklanką wykrawać nieduże kółka, na środku każdego kłaść po łyżeczce farszu. Brzegi ciasta unieść do góry i zlepić, lekko skręcając, tak aby powstało coś na kształt sakiewek. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty mniej więcej 7 x 7 cm – tyle, ile wyszło pierogów. Na każdym kwadracie ułożyć po jednym pierożku i umieścić je w bambusowych koszykach do gotowania na parze (lub metalowej wkładce do garnka do gotowania na parze). Naczynie przykryć i gotować pierożki przez 15 minut. 
Pierożki podawać gorące – świetnie smakują maczane w słodkim sosie chili albo sosie hoisin. 



Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Już na sam ich widok ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne zdjęcia :) I klimaty kulinarne zupełnie nasze, też mamy zamiar przygotować kiedyś te pierożki. Pozdrawiamy ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie będzie trzeci? Jeden na Czarnowiejskiej, drugi okolica Dajwór ale ten nowy zupełnie nie wiem.
    Marta/migotka21

    OdpowiedzUsuń
  4. my na dim sum co niedziele chodzimy :)uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo często dim sum zamawiamy (z warszawskiego Udon Noodle Bar) bo nie mam bambusowych koszyków, ale chyba szybko muszę to zmienić i zacząć je przyrządzać samemu ;)

    OdpowiedzUsuń