Śledzie z suszonymi owocami
Śledzie marynowane z suszonymi owocami może nie są przekąską, którą polubi każdy, ale z pewnością przypadną do gustu osobom lubiącym słono-słodkie smaki. Nam posmakowały, dlatego polecam je jako jedną ze śledziowych przystawek na wigilijny stół :)
ŚLEDZIE Z SUSZONYMI OWOCAMI
- 5-6 filetów śledziowych,
- 1 cebula,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 12 sztuk suszonych moreli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
Śledzie, jeśli są bardzo słone, namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin lub nawet całą noc.
Morele zalać wrzątkiem i odstawić na 1-2 godziny, żeby zmiękły. Następnie pokroić w paseczki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażyć, a gdy cebula zmięknie, dodać słodką i ostrą paprykę, rodzynki, żurawinę i morele. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut, po czym zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego wystudzenia. Wlać pozostały olej i wymieszać.
W słoiku układać na przemian śledzie pokrojone na kawałki oraz suszone owoce, zalewając całość olejem. Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Śledzie z suszonymi owocami świetnie smakują podane z ciemnym pieczywem.
(przepis podpatrzony tutaj, z moimi drobnymi zmianami)
2 komentarze
Mam pytanie... jak długo można przechowywać takie śledzie? :) Zastanawiam się czy mogłabym zrobić je już w tym tygodniu i czy doczekają do Świąt..
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nigdy nie przetrzymywałam śledzi dłużej niż 4 dni, więc nie wiem czy dłużej da radę. Ale myślę, że w piątek/sobotę możnaby je już przygotować :)
Usuń