Zawijasy z tortilli
Zawijane roladki z tortilli to idealny pomysł na imprezową przekąskę. Robi się ją banalnie prosto, a przy tym jest łatwa do jedzenia palcami. Nadzienie takiej roladki można dowolnie zmieniać, kombinując z ulubionymi warzywami, wędliną, serem i sosami. Roladki z tortilli zawsze cieszą się powodzeniem na imprezowym stole :)
ZAWIJASY Z TORTILLI
- 6 pszennych tortilli,
- 5 łyżek jogurtu greckiego,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki ketchupu (łagodnego lub ostrego, wg uznania),
- 12-15 plastrów szynki, 12-15 plastrów sera żółtego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- ½ ogórka,
- kilka liści sałaty (użyłam karbowanej),
- sól i pieprz
Jogurt wymieszać z majonezem i ketchupem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdym placku rozsmarować po 2 łyżki sosu. Kolejno układać na całej powierzchni placka wędlinę, ser żółty, warzywa pokrojone w paski i porwane listki sałaty. Całość zwinąć możliwie jak najciaśniej. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin (co najmniej 2). Następnie rozwinąć i pokroić skośnie na kawałki grubości około 3 cm.
0 komentarze