Obsługiwane przez usługę Blogger.

Śledzie z suszonymi grzybami

By 10:30 , , ,

Kiedyś nie sądziłam, że śledzie i grzyby mogą się dobrze komponować, ale okazuje się, że to połączenie smakuje świetnie :) Śledzie marynowane z suszonymi grzybami są pyszną przekąską jak i idealną potrawą na wigilijny stół. Jeśli lubicie śledzie, zdecydowanie polecam Wam wypróbować je na taki oto sposób :) 

Photobucket 

ŚLEDZIE Z SUSZONYMI GRZYBAMI 
6-7 filetów śledziowych, 
3 cebule, 
100g suszonych grzybów,
1 liść laurowy, 
2 łyżeczki suszonego lubczyku, 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
½ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 
pieprz 

Śledzie moczyć w zimnej wodzie – całą noc lub kilka godzin, w zależności od tego, jak bardzo są słone. 
Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnego dnia zagotować (w tej samej wodzie) razem z lubczykiem i liściem laurowym. 
Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać połowę oleju i zeszklić na nim cebulę. Gdy będzie miękka, dodać odsączone grzyby (wywar można wykorzystać do sosu lub zupy). Dodać koncentrat pomidorowy i resztę oleju oraz pieprz. Wymieszać i ostudzić. 
Następnie dodać śledzie pokrojone na 4-5 cm kawałki i delikatnie wymieszać. Wszystko przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. 


(inspiracja stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze