Obsługiwane przez usługę Blogger.

Crusty hard rolls

By 20:07 , , , ,

Bardzo smaczne i nietrudne do zrobienia pszenne bułeczki z makiem. Największą zaletą bułeczek jest chrupiąca skórka, stąd też ich nazwa (oryginalnie bułki te wywodzą się z USA) :) 
Świetnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami, od dżemu po wędlinę. 
Ciasto łatwo się zagniata i dobrze wyrasta, dlatego powinny udać się nawet początkującym :) 




 

CRUSTY HARD ROLLS 
(10 sztuk) 
  • 390 g mąki pszennej (typ 650), 
  • 250 g letniej wody, 
  • 10 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 łyżeczka soli 

dodatkowo: 
  • 1 roztrzepane jajko, 
  • mak do posypania bułek 

Do miski wsypać 130 g mąki, wlać całą wodę, wkruszyć drożdże, dodać cukier, wszystko razem wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie do powstałego rozczynu dodać pozostałą mąkę oraz sól. Całość wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto (można użyć miksera z hakami do ciast drożdżowych). 
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto znów krótko zagnieść i pozostawić pod przykryciem na kolejną godzinę. 
Gotowe ciasto podzielić na 10 części (o wadze ok. 65 g każda) i uformować owalne bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniami do dołu, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
Piekarnik rozgrzać do 220ºC. 
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, każdą z nich naciąć wzdłuż za pomocą ostrego noża. Bułki piec ok. 20 minut, aż będą złociste. 
Studzić na kratce. 


PRZEPIS NA THERMOMIX 
Do naczynia miksującego wsypać 130 g mąki, wlać całą wodę, wkruszyć drożdże, dodać cukier, podgrzać 1 min/37ºC/interwał. Zaczyn odstawić na 15 minut, następnie dodać pozostałą mąkę i sól, wyrobić 2 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przemieszać kopystką, ponownie zagnieść 1 min/interwał i pozostawić w naczyniu miksującym na kolejną godzinę. 
Gotowe ciasto podzielić na 10 części (o wadze ok. 65 g każda) i uformować owalne bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniami do dołu, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
Piekarnik rozgrzać do 220ºC. 
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, każdą z nich naciąć wzdłuż za pomocą ostrego noża. Bułki piec ok. 20 minut, aż będą złociste. 
Studzić na kratce. 






(na podstawie przepisu z blogu Atiny
 
Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Może być mąka pszenna graham typ 1850? Byłabym wdzięczna za szybką odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na pytania na blogu w godzinach pracy :) Co do mąki, to nie piekłam tych bułek na takiej mące, ale z reguły im wyższy typ mąki, tym bułki są cięższe, mniejsze i bardziej "gliniaste". Z tą mąką raczej nie uda się osiągnąć efektu o jaki chodzi w tych bułkach.

      Usuń
  2. Dziękuję za odp. poza godzinami pracy: ) Upiekłam z ww mąki. Bułeczki faktycznie są mniejsze niż na zdjęciu. U mnie z dynią i słonecznikiem zamiast maku. Nie są puchate w środku ale i nie gliniaste. Z wierzchu chrupiące: ) Bardzo smaczne.
    Pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń