Potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem
Zapiekana potrawka to świetny pomysł na wykorzystanie resztek rosołowych: gotowanego mięsa i warzyw oraz pozostałości samego wywaru. Wystarczy dodać nieco boczku, ziemniaków i pieczarek, a całość zapiec pod warstwą kruchego ciasta. Taka zapiekanka stanowi kompletny, niedrogi, a przede wszystkim bardzo smaczny obiad dla całej rodziny :)
POTRAWKA Z KURCZAKA ZAPIEKANA POD KRUCHYM CIASTEM
(4 porcje)
- 400g ugotowanego lub upieczonego mięsa kurczaka,
- 3 plasterki wędzonego boczku,
- 2 ugotowane marchewki (mogą być z rosołu),
- 1 ugotowany korzeń pietruszki (może być z rosołu),
- 2 ziemniaki lub 200 g selera,
- 200 g małych pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czubata łyżeczka mąki,
- 1 szklanka rosołu,
- kilka gałązek świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego,
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz
ciasto:
- 250 g mąki,
- 125 g zimnego masła,
- 1 szczypta soli,
- 4 łyżki zimnej wody,
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, następnie dodać sól i wodę, sprawnie zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Boczek pokroić w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek posiekać. Ziemniaki lub seler obrać i pokroić w kostkę o boku 2 x 2 cm. Pieczarki oczyścić i przekroić na połowy (większe sztuki na ćwiartki). Marchewkę i pietruszkę z rosołu pokroić w plasterki lub półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim boczek. Gdy z boczku zacznie wytapiać się tłuszcz, dodać cebulę, czosnek, ziemniaki, tymianek i liść laurowy. Smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pieczarki, marchew, pietruszkę, mięso i mąkę, dokładnie wymieszać, następnie wlać rosół i ponownie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Następnie przełożyć do 1 większego lub 4 małych (jednoporcjowych) żaroodpornych naczyń.
Schłodzone ciasto rozwałkować na 1 duży lub 4 mniejsze placki, ułożyć je na wierzchu żaroodpornych naczyń. Ścisnąć brzegi ciasta, żeby było szczelne, a na środku zapiekanki wyciąć kilka otworów, przez które woda będzie mogła parować. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 190 stopniach przez 20-25 minut, aż ciasto zrobi się złociste.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
(inspiracja z książki „Gotuj sprytnie jak Jamie”, z moimi zmianami)
0 komentarze