Obsługiwane przez usługę Blogger.

Potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem

By 10:26 , ,

Zapiekana potrawka to świetny pomysł na wykorzystanie resztek rosołowych: gotowanego mięsa i warzyw oraz pozostałości samego wywaru. Wystarczy dodać nieco boczku, ziemniaków i pieczarek, a całość zapiec pod warstwą kruchego ciasta. Taka zapiekanka stanowi kompletny, niedrogi, a przede wszystkim bardzo smaczny obiad dla całej rodziny :) 




 

POTRAWKA Z KURCZAKA ZAPIEKANA POD KRUCHYM CIASTEM 
(4 porcje) 
  • 400g ugotowanego lub upieczonego mięsa kurczaka, 
  • 3 plasterki wędzonego boczku, 
  • 2 ugotowane marchewki (mogą być z rosołu), 
  • 1 ugotowany korzeń pietruszki (może być z rosołu), 
  • 2 ziemniaki lub 200 g selera, 
  • 200 g małych pieczarek, 
  • 1 duża cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 czubata łyżeczka mąki, 
  • 1 szklanka rosołu, 
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego, 
  • 1 liść laurowy 
  • sól  i pieprz

ciasto: 
  • 250 g mąki, 
  • 125 g zimnego masła, 
  • 1 szczypta soli, 
  • 4 łyżki zimnej wody, 
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta 

Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, następnie dodać sól i wodę, sprawnie zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Boczek pokroić w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek posiekać. Ziemniaki lub seler obrać i pokroić w kostkę o boku 2 x 2 cm. Pieczarki oczyścić i przekroić na połowy (większe sztuki na ćwiartki). Marchewkę i pietruszkę z rosołu pokroić w plasterki lub półplasterki. 
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim boczek. Gdy z boczku zacznie wytapiać się tłuszcz, dodać cebulę, czosnek, ziemniaki, tymianek i liść laurowy. Smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pieczarki, marchew, pietruszkę, mięso i mąkę, dokładnie wymieszać, następnie wlać rosół i ponownie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Następnie przełożyć do 1 większego lub 4 małych (jednoporcjowych) żaroodpornych naczyń. 
Schłodzone ciasto rozwałkować na 1 duży lub 4 mniejsze placki, ułożyć je na wierzchu żaroodpornych naczyń. Ścisnąć brzegi ciasta, żeby było szczelne, a na środku zapiekanki wyciąć kilka otworów, przez które woda będzie mogła parować. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. 
Piec w 190 stopniach przez 20-25 minut, aż ciasto zrobi się złociste. 
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 






(inspiracja z książki „Gotuj sprytnie jak Jamie”, z moimi zmianami) 




Może zainteresuje Cię również

0 komentarze