Hot diggedy dogs
Dzisiejsza propozycja to wariacja na temat klasycznych, amerykańskich hot dogów. Zamiast bułki mamy tu tortillę, a zamiast parówki – kiełbaskę. Kwintesencją tego hot doga jest jednak pyszny, słodko-kwaśny relish pomidorowy oraz słodka, podsmażona cebulka. Jeśli zdecydujecie się przygotować taki relish, gorąco zachęcam Was do wykorzystania ich do właśnie takich hot dogów :)
HOT DIGGEDY DOGS
(4 porcje)
- 4 pszenne tortille,
- 4 kiełbaski (użyłam frankfurterek),
- 8 łyżek relishu pomidorowego,
- 2 średnie lub 1 bardzo duża cebula,
- 1-2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka gorczycy lub musztardy ziarnistej (francuskiej),
- sól i pieprz,
- 4 garście roszponki (opcjonalnie)
Cebulę przekroić na pół, a następnie każdą połówkę w poprzek na półkrążki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kiełbaski i smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut, aż zrumienią się z każdej strony. Kiełbaski odsunąć na bok patelni, a na środek wrzucić cebulę. Cebulę oprószyć solą i pieprzem, dodać gorczycę lub musztardę francuską i smażyć na niezbyt dużym ogniu, mieszając, aż cebula zrobi się złocista.
W tym czasie przygotować tortille: Rozgrzać drugą, suchą patelnię, tortillę zwilżyć wodą i smażyć po kilkanaście sekund z każdej strony, aż zrobi się miękka. W przypadku braku drugiej patelni, można tortille podgrzać w mikrofalówce.
Na każdej tortilli ułożyć po 2 łyżki relishu pomidorowego, dodać kiełbaskę, ¼ cebuli i nieco roszponki. Dolną część tortilli zagiąć do środka, następnie zrolować i od razu podawać.
(na podstawie przepisu z BBC good food, z moimi zmianami)
0 komentarze