Pizza ze szparagami i szynką
Dawno nie było na blogu żadnej pizzy, dlatego parę dni temu, korzystając z dobrodziejstw sezonu szparagowego, przygotowałam pyszne pizze ze szparagami i szynką szwarcwaldzką. Pizze zostały pochłonięte w okamgnieniu i pozostało po nich tylko wspomnienie ;)
Bazą pizzy jest oczywiście wielokrotnie już powtarzany przepis na ciasto na pizzę oraz przepis na sos do pizzy :)
Jest to także moja propozycja do wspólnego gotowania „3 po 3” (tym razem trio szparagi + ser + oliwa) razem z Panną Malwinną :)
PIZZA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ
(3 cienkie pizze o śr. 28-30 cm)
- ciasto na pizzę z tego przepisu,
- sos pomidorowy z tego przepisu,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub innej cienko krojonej, wędzonej szynki,
- 300 g startej mozzarelli,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- oliwa
Piekarnik rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Ciasto na pizzę podzielić na 3 równe części. Jedną część rozwałkować na cienki, okrągły placek o średnicy 28-30 cm i ułożyć go na oprószonej mąką blasze. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, posypać startą mozzarellą i ułożyć szparagi. Włożyć do piekarnika, piec ok. 12-15 minut, aż brzegi pizzy się zarumienią.
Pizzę wyjąć, obłożyć kawałkami szynki, posypać parmezanem, skropić oliwą i od razu podawać.
W ten sam sposób przygotować pozostałe 2 pizze.
1 komentarze
O, ze szparagami jeszcze nie jadłam, to już wiem co zrobię na obiad w następną sobotę:)
OdpowiedzUsuń