Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pizza ze szparagami i szynką

By 19:00 ,

Dawno nie było na blogu żadnej pizzy, dlatego parę dni temu, korzystając z dobrodziejstw sezonu szparagowego, przygotowałam pyszne pizze ze szparagami i szynką szwarcwaldzką. Pizze zostały pochłonięte w okamgnieniu i pozostało po nich tylko wspomnienie ;)
Bazą pizzy jest oczywiście wielokrotnie już powtarzany przepis na ciasto na pizzę oraz przepis na sos do pizzy :)

Jest to także moja propozycja do wspólnego gotowania „3 po 3” (tym razem trio szparagi + ser + oliwa) razem z Panną Malwinną :)


 Photobucket 

PIZZA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ
(3 cienkie pizze o śr. 28-30 cm)
  • ciasto na pizzę z tego przepisu
  • sos pomidorowy z tego przepisu,
  • 1 pęczek zielonych szparagów, 
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub innej cienko krojonej, wędzonej szynki, 
  • 300 g startej mozzarelli, 
  • 3 łyżki startego parmezanu, 
  • oliwa 

Piekarnik rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Ciasto na pizzę podzielić na 3 równe części. Jedną część rozwałkować na cienki, okrągły placek o średnicy 28-30 cm i ułożyć go na oprószonej mąką blasze. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, posypać startą mozzarellą i ułożyć szparagi. Włożyć do piekarnika, piec ok. 12-15 minut, aż brzegi pizzy się zarumienią. 
Pizzę wyjąć, obłożyć kawałkami szynki, posypać parmezanem, skropić oliwą i od razu podawać. 
W ten sam sposób przygotować pozostałe 2 pizze. 

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. O, ze szparagami jeszcze nie jadłam, to już wiem co zrobię na obiad w następną sobotę:)

    OdpowiedzUsuń