Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pieczeń mielona z ryżem i marchewką

By 10:15 , , , , ,

Smaczna i bardzo łatwa do zrobienia pieczeń z mięsa mielonego, która pozwala przemycić marchewkę i wykorzystać ugotowany ryż pozostały np. z poprzedniego dnia. I chociaż przepis pochodzi ponoć aż z wyspy Barbados, to jednak jego składniki są łatwo dostępne i niedrogie. I chociaż samo pieczenie trochę czasu zajmuje, to nakład pracy przy tej potrawie jest naprawdę minimalny :) 



 



PIECZEŃ MIELONA Z RYŻEM I MARCHEWKĄ 
(przepis na 4 porcje)
  • 450-500 g mielonej wołowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego, 
  • 2 jajka, 
  • 1 cebula, 
  • 1 duża lub 2 średnie marchewki, 
  • ok. 100 g żółtego sera, 
  • ½ szklanki ugotowanego ryżu, 
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire (można zastąpić sosem sojowym), 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki pieprzu, 
  • ½ szklanki sosu pomidorowego, 
  • ½ szklanki keczupu 

Obraną marchewkę i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski włożyć mięso, jajka, posiekaną cebulę, startą marchew, połowę startego sera, ugotowany ryż i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić sosem Worcester, solą i pieprzem. Całość bardzo dokładnie wymieszać. 
Podłużną formę o dł. 25-30 cm natłuścić olejem, przełożyć do niej mięso i wyrównać powierzchnię. Wierzch posmarować sosem pomidorowym. Formę przykryć kawałkiem folii aluminiowej. 
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 1 godzinę. Po tym czasie z pieczeni zlać soki, które się wydzieliły, a wierzch posypać pozostałym serem i posmarować keczupem. Zapiekać jeszcze 15 minut bez przykrycia. 

Do takiej pieczeni nie podawałam już żadnych ziemniaków itp., wystarczyła w zupełności lekka sałatka :) 






(przepis z blogu Grumków, z moimi zmianami)





Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Taka pieczeń całkowicie kojarzy mi się z obiadami w przedszkolu. to chyba jedna z niewielu rzeczy, która mi faktycznie smakowała. czas chyba powrócić do dzieciństwa, chociaż na chwilę! :)

    OdpowiedzUsuń