Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sernik truskawkowy na zimno (na jogurcie)

By 19:51

Sernik ten przygotowałam niedawno na urodziny szwagra ;) Ponieważ sezon truskawkowy mamy w pełni, a pogoda całkiem dopisuje, sernik na zimno jest idealną opcją na lekką słodycz do kawy :) Tak naprawdę nie jest to prawdziwy sernik, ponieważ jego bazę stanowią jogurty greckie, jednak dzięki temu jego smak jest jeszcze delikatniejszy. 

Sernik przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Gin :) 

Photobucket

SERNIK TRUSKAWKOWY NA JOGURTACH
masa truskawkowa:
  • 500 g truskawek,
  • 500 g jogurtu greckiego,
  • 200 g śmietanki kremówki,
  • ok. 100 g okrągłych biszkoptów,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody

masa waniliowa:
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 200 g serka kremowego (np. Philadelphia albo Twój Smak),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 lyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2-3 krople aromatu waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki wody

Masa truskawkowa: Żelatynę wymieszać z wodą w szklance i odstawić do napęcznienia.
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i zmiksować blenderem na mus. W misce zmiksować razem jogurt, mus truskawkowy i cukier puder. Żelatynę rozpuścić, wkładając szklankę do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą (można też podgrzać szklankę ok. 10 s w mikrofalówce). Płynną żelatynę wlać do masy jogurtowo-truskawkowej, cały czas miksując. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć biszkopty. Delikatnie wylać masę truskawkowo-jogurtową i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa stężeje.

Masa waniliowa: Żelatynę wymieszać z wodą w szklance i odstawić do napęcznienia.
Serek przełożyć do miski, dodać jogurt, cukier puder i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w podobny sposób jak wyżej i dodać ją do masy, cały czas miksując. Masę waniliową wylać na lekko stężały sernik i całość wstawić do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc, aby ciasto dobrze stężało.


(na podstawie przepisu stąd, z moimi małymi zmianami)

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

12 komentarze

  1. Mirabelko Twój szwagier ma szczęście wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest prześliczny, taki delikatny i leciutki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładny, jestem ciekawa jak smakuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem oczarowana Twoim blogiem, nigdy nie widziałam czegoś takiego. Te zdjęcia są perfekcyjne. Bogactwo form, smaków, propozycji.. niesamowite, ciężko aż znaleźć epitety. Nawet nie zdawałam sobie sprawy jak ciekawe potrafią być kuchnie innych regionów świata, do teraz. Już od godziny siedzę na tej stronie, super, Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuje zrobić taki sam na urodziny mamy :) Może wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie to ładnie wygląda ale zapraszam nowy blog powstały mam też torcik http://moje-wyroby.blog.pl/i pozdrawiam ładny masz blog

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakuje,tak jak wygląda.... znakomite!!! Kolejne ciasto, które na gościach zrobiło wrażenie nie tylko wizualne ale i w smaku :-)
    Kokso-kuchcik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam!

      Usuń