Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pasztet z pieczonych wątróbek

By 12:02 , , , , , , ,

Pasztet, który robi się całkiem na odwrót: najpierw zapieka, a dopiero później mieli się składniki. Nie ma przy nim wiele roboty, a mamy pewność, że nasz pasztet faktycznie składa się z mięsa ;) 
Przepis ten pochodzi ponoć z kuchni Barbadosu, jednak w smaku jest wyjątkowo swojski ;) 
O ile lubicie wątróbki, pasztet na pewno Wam posmakuje. Nam naprawdę przypadł do gustu, a M. entuzjastycznie określił go wręcz jako „epicki” :) 



 

PASZTET Z PIECZONYCH WĄTRÓBEK 
  • 450 g wątróbek drobiowych, 
  • 220 g boczku (użyłam wędzonego)
  • 1 duża cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ok. 200 ml mleka, 
  • 2 łyżeczki musztardy, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 łyżka sherry lub brandy (użyłam whisky, ale można całkowicie pominąć ten składnik) 
  • 50-80 g stopionego masła 

Wątróbki oczyścić, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Boczek okroić ze skórek i pokroić w grubą kostkę, wymieszać z wątróbka. Dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki i przekrojony na pół obrany ząbek czosnku. Całość zalać mlekiem i piec w 150 stopniach przez około 1,5 godziny, aż na dnie pozostanie ok. ½ cm warstwa mleka. W czasie pieczenia wymieszać składniki 2-3 razy, żeby w miarę równomiernie się przypiekały. 
Zawartość naczynia żaroodpornego przestudzić, po czym wszystko razem (wraz z mlekiem) zmiksować blenderem, dodając musztardę, alkohol oraz sól i pieprz do smaku (ja nie dosalałam, boczek był wg mnie wystarczająco słony). Pasztet przełożyć do miseczek lub słoików, wierzch zalać cienką warstwą stopionego masła i schłodzić w lodówce. 





PRZEPIS NA THERMOMIX 
Wątróbki i boczek upiec tak jak w powyższym przepisie, następnie wszystkie składniki paszetu zmiksować 30 s/obr. 8






(na podstawie przepisu z blogu Grumków, z moimi zmianami) 



Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Rozumiem, że nie przykrywa się naczynia ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:). Tak właśnie zrobiłam i dziś na śniadanie był ten pasztet w towarzystwie chleba na zakwasie pełnego ziaren i 1. raz w tym sezonie ogórka małosolnego. Potwierdzam, jeśli ktoś lubi wątróbkę, powyższy pasztet na pewno zapisze na listę ulubionych. Jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boczek powinien być surowy czy wędzony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam wędzonego. Powinnam była to dopisać, zaraz to zrobię. Niemniej jestem pewna, że na surowym boczku przepis również się uda, choć smak będzie nieco inny. :)

      Usuń
  4. Bardzo smaczny pasztet! Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo taki pasztet nadaje się do spożycia? Zastanawiam się nad zrobieniem większej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ok. tygodnia, oczywiście przechowywany w lodówce. Nie ryzykowałabym z robieniem dużej ilości tego typu żywności, chyba żeby go zamrozić w słoiczkach - wtedy jak najbardziej :)

      Usuń
  6. Ten przepis jest fantastyczny! Mój M.wyskrobał garnek po blendowaniu do czysta,a takie rzeczy nie często się zdarzają. Bardzo Ci dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń