Śniadaniowy chleb z Alaski (z pszennym zakwasem, miodem i migdałami)
Smaczny chlebek z chrupiącym akcentem w postaci zatopionych weń migdałów :) Mimo miodu chlebek nie jest zbyt słodki, ponieważ zakwas skutecznie tę słodycz równoważy.
Taki chlebek świetnie smakuje posmarowany masłem, miodem, dżemem lub nutellą (albo jej zdrowszym odpowiednikiem, np. bananellą.
Chlebek niestety dość szybko czerstwieje i traci świeżość, ale za to z powodzeniem można go odpiekać w tosterze, wtedy jest chyba nawet jeszcze lepszy :)
Chleb ten wymaga użycia sporej ilości zakwasu pszennego. Ja w swojej lodówce posiadam zakwas pszenno-żytni, więc aby go „upszennić” musiałam odłożyć z niego część i przez kilka dni dokarmiać go mąką pszenną (zwykłą chlebową) i wodą, trzymając go jednocześnie w temperaturze pokojowej.
ŚNIADANIOWY CHLEB Z ALASKI
- 250 g pszennego zakwasu,
- 100 g miodu,
- 50 g mleka,
- 3 łyżki masła,
- 3 jajka,
- 340 g mąki,
- 5 g drożdży instant,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 60-70 g migdałów,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Migdały grubo posiekać lub pokroić na połówki (nie trzeba ich blanszować, mogą pozostać w łupinach).
Miód, mleko i masło lekko podgrzać – do momentu, aż masło się stopi. Dodać jajka i wymieszać trzepaczką. Następnie dodać drożdże, zakwas, mąkę i sól, całość dokładnie wyrobić – najlepiej mikserem z hakami do ciast drożdżowych, ponieważ ciasto jest dość rzadkie i mocno się lepi. Na koniec dodać migdały i jeszcze raz krótko wyrobić.
Podłużną keksówkę o dł. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Przykryć natłuszczoną folią spożywczą i pozostawić do podwojenia objętości (ok. 1,5 - 2 godziny).
Piekarnik nagrzać do temp. 200 ºC.
Wyrośnięty chlebek posypać płatkami migdałów oraz wiórkami kokosowymi i włożyć do piekarnika. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy po wyjęciu. Skórka bardzo szybko się rumieni, dlatego po ok. 15 minutach pieczenia dobrze jest nakryć chlebek kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej.
Upieczony chlebek wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę do studzenia.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Migdały grubo posiekać lub pokroić na połówki (nie trzeba ich blanszować, mogą pozostać w łupinach).
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miód i masło, podgrzać 2 min/40ºC/obr. 1. Dodać jajka, wymieszać 15 s/obr. 2. Następnie dodać drożdże, zakwas, mąkę i sól, wyrobić 2 min/interwał. Na koniec dodać migdały i wyrobić kolejne 1 min/interwał.
Podłużną keksówkę o dł. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Przykryć natłuszczoną folią spożywczą i pozostawić do podwojenia objętości (ok. 1,5 - 2 godziny).
Piekarnik nagrzać do temp. 200 ºC. Wyrośnięte chlebek posypać płatkami migdałów oraz wiórkami kokosowymi i włożyć do piekarnika. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy po wyjęciu. Skórka bardzo szybko się rumieni, dlatego po ok. 15 minutach pieczenia dobrze jest nakryć chlebek kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej.
Upieczony chlebek wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę do studzenia.
(przepis znaleziony na blogu Atiny, oryginał pochodzi z książki „Baking Across America”)
4 komentarze
właśnie myślałam dziś o domowym chlebie. Dziękuję za podsunięcie przepisu!
OdpowiedzUsuńLubię piec domowy chleb, moja rodzina zajada się moimi wypiekami. Moim hitem jest chlebek z mąki gryczanej ale jestem otwarta na nowości i chętnie wypróbuję Twój. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW przepisie jest rozgrzać masło z miodem i mlekiem a w składnikach masła nie ma? ile masła?
OdpowiedzUsuń3 łyżki masła, już dopisałam, przepraszam za niedopatrzenie :)
Usuń