Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gumbo z kurczakiem i kiełbaskami

By 00:00 , ,

Gumbo to typowa dla kuchni kreolskiej potrawka mięsno-warzywna. W jej skład wchodzi przeważnie kurczak, kiełbaski i krewetki, czasami łącznie, a czasami w różnych kombinacjach. Zawsze jednak bazą gumbo jest ciemna zasmażka i zawsze potrawa ta zawiera w sobie cebulę, seler naciowy i zieloną paprykę. Jest to danie specyficzne, odmienne w smaku od znanych mi drobiowych potrawek, ale mimo to zgodnie stwierdziliśmy, że gumbo jest bardzo smaczne :) 
Ja przygotowałam gumbo z kurczaka i kiełbasek, ale być może w przyszłości skuszę się także na wersję krewetkową :) 

Photobucket

GUMBO Z KURCZAKIEM I KREWETKAMI
(przepis na 4 porcje)
  • 3-4 łyżki oleju lub 2 solidne łyżki klarowanego masła,
  • 2 czubate łyżki mąki,
  • 1 cebula,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 200 g wędzonej kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki przyprawy kreolskiej
  • 450-500 g ugotowanego mięsa z kurczaka (ja użyłam ugotowanego mięsa z udek), 
  • 500 ml bulionu z kurczaka, 
  • 1 liść laurowy, 
  • sól i pieprz do smaku 

W na patelni (najlepiej głębokiej) rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i smażyć na niewielkim ogniu przez około 10 minut, mieszając, aż zasmażka nabierze koloru czekoladowego. Uwaga: zasmażka absolutnie nie może się przypalić na czarno! Do zasmażki dodać posiekaną cebulę, pokrojonego w plasterki selera i kiełbasę oraz pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Całość zasmażać ok. 5 minut, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 3-4 minuty. Dodać przyprawę kreolską i dokładnie wymieszać, następnie, mieszając, stopniowo wlać bulion. Dodać liść laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodać pokrojonego na kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem kolejną godzinę. W razie potrzeby dolać nieco wody. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Podawać z ryżem.


(na podstawie przepisu z allrecipes z moimi zmianami)
 
Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze