Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bananella

By 13:10 , , , , , ,

Wczoraj zostałam prawie-freeganką ;) Gdy zaproponowano mi przygarnięcie owoców i warzyw które docelowo miały trafić na sklepowy śmietnik, mimo że nie były zepsute, nie wahałam się. Porwałam kilka mocno nakrapianych, dojrzałych bananów, lekko pomarszczonych papryk i paczkę nie najśliczniejszych pomidorków koktajlowych. Szkoda, by miały się marnować, skoro wciąż były dobre.
Dojrzałe, słodkie banany jeszcze tego wieczoru przerobiłam na „bananellę”, czyli czekoladowy krem, który od kilku lat krąży po sieci i na który od dawna miałam ochotę. Połączenie bananów i czekolady zawsze uważałam za wybitnie genialne, więc nie miałam wątpliwości, że ten krem bardzo mi posmakuje. W istocie, trudno się od niego oderwać :)


Photobucket 

BANANELLA (KREM Z BANANÓW I CZEKOLADY)
2 duże, dojrzałe banany,
½ szklanki cukru (można zmniejszyć ilość lub użyć np. ksylitolu),
50g gorzkiej czekolady,
1 łyżka soku z cytryny,
½ łyżeczki mielonego kardamonu (albo cynamonu lub całkiem pominąć)

Banany pokroić na kawałki, wrzucić do rondla, dodać sok z cytryny i cukier. Podgrzewać około 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, po czym zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Przełożyć do zamykanego słoiczka i odstawić do wystygnięcia.
Krem początkowo jest dość rzadki, a po wystudzeniu nabiera nieco galaretkowatej konsystencji.
Można go przechowywać w lodówce do 3 tygodni.


(przepis od Komarki

Może zainteresuje Cię również

12 komentarze

  1. Mniam. Lubię i banany, i czekoladę. Ten krem musi być przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. musi byc dosc fajne ciekawe jak by smakowala z samym kakao było by mniej kaloryczne ;-))
    super!

    smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż obliczyłam. Zamieniając czekoladę na kakao (1 czubata łyżka) zaoszczędzilibyśmy ok. 47kcal/100g, co daje różnicę 6,5kcal na łyżeczkę. Czyli tak naprawdę nie za wiele, a smak jednak byłby trochę gorszy. Ja bym raczej szła w zmniejszenie ilości cukru lub użycie ksylitolu.
      Tak czy siak taka bananella ma znacznie mniej kcal niż np. nutella (35,5 kcal kontra 80 kcal w 1 łyżeczce)

      Usuń
  3. długo może leżeć taka bananella w lodówce? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane - do 3 tygodni :) ale medal temu, u którego wytrzyma tyle czasu ;)

      Usuń
    2. faktycznie :)
      Kiedyś robiłam nutelle z suszonych daktyli, też pycha. polecam :)
      http://www.jadlonomia.com/2013/04/czekolada-z-daktyli.html

      Usuń
  4. Uwielbiam ją. Robię bardzo często i jeszcze nam się nie przejadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie wytrzymałaby może kilka dni, bo połączeniu bananów i czekolady nie mogę się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki prosty przepis! Kocham czekoladę, więc muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Banan i czekolada w jednym?! Czyżbym właśnie trafił do raju? Ha :) Ale tak serio - uwielbiałbym takie cudo ale tylko w przypadku, gdyby czekolada była idealna w smaku - jak nutella! Trudno zadowolić moje czekoladowe zapotrzebowanie, bo wiele czekolad mi po prostu nie smakuje. A nutella i banan - marzenie czekoladomaniaka!

    OdpowiedzUsuń
  8. czy zamiast cukru można dać miodu, jeśli tak to też pół szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna dac miod, ale na pewno mniej niz cukru, bo pol szklanki miodu wazy wiecej niz pol szklanki cukru. Najlepiej na poczatek dac ze 2 lyzki a ewentualnie pozniej doslodzic jeszcze troche:)

      Usuń