Obsługiwane przez usługę Blogger.

Klopsiki duszone w kapuście

By 10:30 , , ,

Klopsiki te zrobiłam w ramach „czyszczenia” lodówki i zamrażarki. Musiałam ostatecznie zużyć napoczętą kapustę, a zanadto już przepełnioną zamrażarkę uwolniłam od porcji mielonego mięsa. Wyszedł z tego obiad smaczny i bardzo „swojski”. Jeszcze kilka lat temu nie znosiłam duszonej kapusty, dziś mam o niej odmienne zdanie ;) 
Aczkolwiek przyznać muszę, że nieprędko znów sięgnę po to warzywo – zakupiona w celu zrobienia gołąbków, piękna acz ogromna kapusta włoska wystarczyła mi na aż 12 porcji obiadowych (4 porcje gołąbków, 4 porcje łazanek no i 4 porcje dzisiejszych klopsików...). Jeśli dodać to tego fakt, że ja i M. konsumujemy to we dwójkę (każdy z tych obiadów starczał nam na 2 dni), to chyba nikt się nie dziwi, że kapusta nieco mi się przejadła i następnym razem sięgnę po nią dopiero, gdy na straganach pojawią się młode, zielone i NIEWIELKIE główki ;))) 

Photobucket 

KLOPSIKI DUSZONE W KAPUŚCIE 
(4 porcje) 
500g mielonego mięsa, 
1 jajko, 
3 łyżki kaszy manny, 
0,8-1 kg kapusty (białej lub włoskiej), 
1 marchewka, 
1 cebula, 
1 mały ziemniak, 
100g boczku, 
sól i pieprz, 
3 ziarna ziela angielskiego, 
2 liście laurowe, 
mielony kminek, 
szczypta mielonej kolendry (opcjonalnie), 
suszony majeranek 

Mięso włożyć do miski, dodać jajko i kaszę mannę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować małe klopsiki, przełożyć je na talerz i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, żeby stężały. 
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, dodać startą na tarce o dużych oczkach marchew, zalać ok. 0,5 litra wody i gotować pod przykryciem ok. 20 minut (można dodać łyżeczkę domowej vegety). Następnie lekko odcedzić, zostawiając niewielką ilość wody. 
Boczek drobno pokroić, wrzucić do garnka lub głębokiej patelni. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Smażyć, aż cebula lekko się zrumieni. Dodać kapustę, ziele angielskie, liście laurowe, kminek i ewentualnie mieloną kolendrę. Dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut. 
W tym czasie na drugiej patelni na rozgrzanym oleju zrumienić klopsiki (najlepiej w 2 partiach). Przełożyć je do kapusty i dusić jeszcze 10 minut. Pod koniec dodać majeranek. 
Ziemniaka zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane) i dodać do kapusty – dzięki temu potrawa zagęści się bez użycia mąki. Gotować jeszcze kilka minut. 

Podawać z gotowanymi ziemniakami lub kopytkami. 


(zainspirowane przepisem stąd, z moimi małymi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Apetyczne danie :) Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wyglądają i ja tez zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń