Gjuwecz / Đuveč
Gjuwecz
to rodzaj bałkańskiego gulaszu z mięsa i rozmaitych warzyw. O ile
w Bułgarii najpopularniejsza jest wersja zawierająca ziemniaki,
którą dodatkowo zapieka się w glinianych naczyniach (od których
to pochodzi nazwa dania) w piekarniku, o tyle np. w Serbii gjuwecz
często zawiera ryż i stanowi typową potrawę jednogarnkową.
Ja
przygotowałam wersję Serbską, choć nie wykluczam, że kiedyś
przygotuję także gjuvec z z ziemniakami. Jako mięso można tu użyć
zarówno kurczaka, wieprzowiny jak i np. baraniny. W kwestii warzyw
panuje duża dowolność, można np. zrezygnować z groszku lub dodać
bakłażana, pieczarki lub oliwki. Wedle uznania :)
GJUWECZ
/ DJUVEC
(4
porcje)
600g
mięsa z udek lub piersi kurczaka,
200g
ryżu,
1
czerwona papryka,
1
żółta papryka,
1
niewielka cukinia,
1
cebula,
2
dojrzałe, mięsiste pomidory
1
garść zielonego groszku (może być mrożony)
2
łyżki oliwy
1
łyżka zielonej czubricy
sól
i pieprz
natka
pietruszki
W
rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i
pokrojone w kostkę mięso. Gdy mięso się usmaży, dodać pokrojoną
w kostkę paprykę, cukinię i pomidory (bez skórki) oraz groszek.
Wlać 300 ml wody, doprowadzić do wrzenia i wsypać ryż. Doprawiamy
solą, pieprzem i czubricą. Dusić pod przykryciem około 20 minut,
aż ryż będzie miękki (w razie potrzeby dolać nieco wody). Na
koniec posypać natką pietruszki.
Przepis ten możecie znaleźć również w zimowym wydaniu APETYTU - internetowego magazynu małopolskich blogerów kulinarnych :)
(przepis jest wypadkową kilku różnych przepisów z bałkańskich i nie tylko stron)
4 komentarze
takiej wersji jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńmam na niego wielką chrapkę:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie podane danie :)
OdpowiedzUsuńnie sądziłam, że będzie mi smakować to danie. a jednak!
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne :) polecam :)
ps. nie dodałam czubricy, a zioła prowansalskie :)