Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gjuwecz / Đuveč

By 10:30 , , ,

Gjuwecz to rodzaj bałkańskiego gulaszu z mięsa i rozmaitych warzyw. O ile w Bułgarii najpopularniejsza jest wersja zawierająca ziemniaki, którą dodatkowo zapieka się w glinianych naczyniach (od których to pochodzi nazwa dania) w piekarniku, o tyle np. w Serbii gjuwecz często zawiera ryż i stanowi typową potrawę jednogarnkową.
Ja przygotowałam wersję Serbską, choć nie wykluczam, że kiedyś przygotuję także gjuvec z z ziemniakami. Jako mięso można tu użyć zarówno kurczaka, wieprzowiny jak i np. baraniny. W kwestii warzyw panuje duża dowolność, można np. zrezygnować z groszku lub dodać bakłażana, pieczarki lub oliwki. Wedle uznania :)

gjuwecz

GJUWECZ / DJUVEC
(4 porcje)
600g mięsa z udek lub piersi kurczaka,
200g ryżu,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
1 niewielka cukinia,
1 cebula,
2 dojrzałe, mięsiste pomidory
1 garść zielonego groszku (może być mrożony)
2 łyżki oliwy
1 łyżka zielonej czubricy
sól i pieprz
natka pietruszki

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę mięso. Gdy mięso się usmaży, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i pomidory (bez skórki) oraz groszek. Wlać 300 ml wody, doprowadzić do wrzenia i wsypać ryż. Doprawiamy solą, pieprzem i czubricą. Dusić pod przykryciem około 20 minut, aż ryż będzie miękki (w razie potrzeby dolać nieco wody). Na koniec posypać natką pietruszki.


Przepis ten możecie znaleźć również w zimowym wydaniu APETYTU - internetowego magazynu małopolskich blogerów kulinarnych :)


(przepis jest wypadkową kilku różnych przepisów z bałkańskich i nie tylko stron)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. takiej wersji jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. mam na niego wielką chrapkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie sądziłam, że będzie mi smakować to danie. a jednak!

    bardzo smaczne :) polecam :)

    ps. nie dodałam czubricy, a zioła prowansalskie :)

    OdpowiedzUsuń