Placki z ziemniaków i kiszonej kapusty
Placki ziemniaczane nie są typowo polską specjalnością – znane są m.in. na Węgrzech, na Słowacji, w Czechach i Niemczech – i to w wielu różnych odmianach. Placki ziemniaczane z dodatkiem kiszonej kapusty są przysmakiem w Bawarii. Kiszona kapusta znacząco wpływa na smak placków, dlatego jedzenie ich na słodko odpada z oczywistych przyczyn ;) Świetnie natomiast smakuj ą z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem.
placki z ziemniaków i kiszonej kapusty |
PLACKI Z ZIEMNIAKÓW I KISZONEJ KAPUSTY
600g obranych ziemniaków,
400g kiszonej kapusty,
1 cebula,
100g wędzonego boczku (opcjonalnie),
3 jajka,
50g mąki, sól i pieprz,
olej do smażenia
do podania:
gęsta, kwaśna śmietana lub serek kremowy wymieszany z jogurtem,
wędzony łosoś (opcjonalnie),
koperek
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiszoną kapustę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, odcisnąć z soku i pokroić, następnie dodać do ziemniaków. Dodać posiekaną cebulę i ewentualnie boczek, wbić jajka, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Łyżką nakładać placki na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Usmażone placki osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Podawać ze śmietaną lub kremowym serkiem. W wersji bez boczku można placki podać także z wędzonym łososiem i koperkiem.
(przepis podpatrzony tutaj)
10 komentarze
nie znałam tej wersji, ale że za plackami to ja przepadam - więc na bank zrobię :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam okazji próbować takiej kombinacji,ale ciekawe składniki więc chyba warto)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Uwielbiam to połączenie smaków - kapusta kiszona i ziemniaki, no i do tego dopełniający smaku boczek, pychotka musiała być.
OdpowiedzUsuńPrzepis do zrobienia.
OdpowiedzUsuńWitam muszę powiedzieć drogi autorze tego bloga, że trafiłeś w samo sedno moich upodobań kulinarnych. Naprawdę uwielbiam zarówno placki z ziemniaków jak i kiszoną kapustę. Przepis jest, dla mnie jak najbardziej trafiony w dziesiątkę. Dziękuję ci za tak wykwintne połączenie smaków. Z pewnością kiedyś coś takiego spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane zna chyba każdy, ale z ja o łączniu ich z kapustą pierwszy raz słyszę. Pewnie smakują wybornie, więc na pewno wykorzystam przepis.
OdpowiedzUsuńŚwietne placki,na pewno je zrobię,bardzo jestem ciekawa jak smakuja :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuńTakie placki ziemniaczane to kompletna nowość! Wyglądają wybornie, dlatego z chęcią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńmirabelko, szacun :) placki wyszły superowe :)
OdpowiedzUsuńw trakcie gotowania zorientowałam się, że mam jedno jajo - dodałam to jedno i zmniejszyłam mąkę do 30g :)
polecam :)
Cieszę się, że smakowało :)
Usuń