"Odchudzone" łazanki z kiełbasą drobiową i gotowanym mięsem
Chcąc wykorzystać mięso pozostałe z rosołu oraz kapustę po zrobieniu gołąbków, postanowiłam zrobić kolejne typowe polskie danie, czyli łazanki ;) A ponieważ na blogu łazanki pojawiły się już dwa razy (wegetariańskie z grzybami oraz z kiełbasą i boczkiem) tym razem spróbowałam zrobić takie, by jednocześnie były i mięsne, i nieszkodliwe dla sylwetki :) Starałam się je „odchudzić” w miarę rozsądnie i bez popadania w skrajności typu razowe świderki wymieszane z kiszoną kapustą i tyle. Pomocna w tym okazała się być kiełbasa z piersi kurczaka, którą zakupiłam pierwszy i na pewno nie ostatni raz, ponieważ okazała się bardzo smaczna.
Ostatecznie 1 duża porcja takich łazanek to około 440 kcal, zatem bez obaw mogą na nią się skusić nawet osoby odchudzające się ;)
łazanki light |
ŁAZANKI Z KIEŁBASĄ DROBIOWĄ I GOTOWANYM MIĘSEM
(4 porcje)
200g makaronu łazanki,
1kg kapusty włoskiej lub białej,
1 cebula,
150g gotowanej wołowiny z rosołu,
200g kiełbasy z piersi kurczaka,
500ml bulionu warzywnego lub wody z dodatkiem domowej vegety,
1 marchewka z rosołu,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz,
majeranek,
tymianek,
kminek mielony
Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą z dodatkiem domowej vegety. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Odcedzić na sicie.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażyć, aż kiełbasa lekko się zrumieni. Pod koniec dodać pokrojone mięso wołowe i marchewkę, żeby się zagrzały. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do garnka. Dodać kapustę oraz mięso i warzywa z patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem, tymiankiem i majerankiem.
Łazanki najlepiej smakują odgrzane, dlatego warto zrobić je nawet poprzedniego dnia wieczorem :)
5 komentarze
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam łazanek...
OdpowiedzUsuńCiekawe przepisy :) Zapraszam na mojego bloga http://tolerancyjna92.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWszystko to wygląda przepysznie. Ogólnie ja średnio lubię łazanki, ale te w tej postaci sprawiają i ta kiełbaska dodana do nich, że wygląda to naprawdę świetnie. Trochę to przypomina chłopski garnek, gdzie jest sporo kalorycznych dodatków wrzuconych.
OdpowiedzUsuńPrzepis super, na pewno wypróbuję ale w wersji z kiełbasą wieprzową, jakoś nie mam w ogóle przekonania do szynek czy kiełbas drobiowych, wg. mnie brakuje im tego aromatu, tego "mięsa". Ale przepis super!
OdpowiedzUsuń