Scones z czekoladą
Do pysznej bananelli podałam nie mniej smakowite scones z kawałkami czekolady. Czy to nie idealne zwieńczenie Czekoladowego Tygodnia? :)
SCONES Z CZEKOLADĄ
300g mąki,
100g masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
80g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady,
ok. 180ml mleka + 2 łyżki do posmarowania
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i sól. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać czekoladę i cukier. Wlać mleko, mieszając łyżką, aż powstanie miękkie ciasto. Przełożyć je na blat oprószony mąką i uformować kwadrat o boku ok. 18 cm i grubości 2-2,5 cm. Następnie ostrym nożem pokroić na 9 części.
Scones układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem za pomocą pędzelka.
Piec w uprzednio dobrze nagrzanym piekarniku (220 stopni) przez około 12-15 minut, aż będą złociste.
Najlepiej podawać od razu, póki ciepłe :)
8 komentarze
Cudnie wyglądają...jeszcze z połączeniem z bananellą...lepiej po prostu być nie może ;-D
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie! Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wyglądają ! Mniam ,mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają !
OdpowiedzUsuńSuper pomysł.Pysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńCzekolada i banany to najlepsze połączenie smakowe! Uwielbiam wszelkiego rodzaju serki czy jogurt bananowe. I zawsze zajadam do nich jakieś czekoladowe ciasteczja czy też ścieram sobie czekoladę do środka i robię taką bananową stracuatellę. Pyszne jest to niesamowicie. A może tak ciasto z bananem i czekoladą sobie upiekę...
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. Narobiłaś mi apetytu;)
OdpowiedzUsuńPewnie są smaczne, bo wyglądają apetycznie. Ach, obiecałam sobie, że nie zjem żadnych wypieków do wakacji, to takie trudne jak się widzi takie pyszności.
OdpowiedzUsuń