Obsługiwane przez usługę Blogger.

Owsianko-gryczanka z daktylami i bananem

By 09:25 , , , ,

Otręby gryczane kupuję dość często i używam ich jako dodatek do chleba na zakwasie. Tym razem postanowiłam dodać je do owsianki. Użyłam także daktyli i bananów, które nadały owsiance słodkości bez używania cukru lub miodu. Była sycąca i pyszna :) 

Photobucket 

OWSIANKO-GRYCZANKA Z DAKTYLAMI I BANANEM 
(1 porcja) 
2 łyżki płatków owsianych, 
1 łyżka otrąb gryczanych, 
1 szklanka mleka, 
½ banana, 
4 suszone daktyle,
cynamon

Poprzedniego dnia płatki, otręby i pokrojone daktyle zalać mlekiem i odstawić. Rankiem ugotować na małym ogniu, aż owsianka nabierze odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego na plasterki banana. Kilka plasterków można odłożyć i udekorować nimi owsiankę tuż przed podaniem. Wierzch posypać cynamonem.

Płatków i otrąb nie trzeba koniecznie zalewać mlekiem poprzedniego dnia, można je ugotować rano normalnie, tyle że trwa to nieco dłużej.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. przepyszna i wartościowe śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kilku tygodni do płatków owsianych dodaję banana i daktyle, i muszę potwierdzić, że to smaczne połączenie.

    OdpowiedzUsuń