Owsianko-gryczanka z daktylami i bananem
Otręby gryczane kupuję dość często i używam ich jako dodatek do chleba na zakwasie. Tym razem postanowiłam dodać je do owsianki. Użyłam także daktyli i bananów, które nadały owsiance słodkości bez używania cukru lub miodu. Była sycąca i pyszna :)
OWSIANKO-GRYCZANKA Z DAKTYLAMI I BANANEM
(1 porcja)
2 łyżki płatków owsianych,
1 łyżka otrąb gryczanych,
1 szklanka mleka,
½ banana,
4 suszone daktyle,
cynamon
Poprzedniego dnia płatki, otręby i pokrojone daktyle zalać mlekiem i odstawić. Rankiem ugotować na małym ogniu, aż owsianka nabierze odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego na plasterki banana. Kilka plasterków można odłożyć i udekorować nimi owsiankę tuż przed podaniem. Wierzch posypać cynamonem.
Płatków i otrąb nie trzeba koniecznie zalewać mlekiem poprzedniego dnia, można je ugotować rano normalnie, tyle że trwa to nieco dłużej.
2 komentarze
przepyszna i wartościowe śniadanie!
OdpowiedzUsuńOd kilku tygodni do płatków owsianych dodaję banana i daktyle, i muszę potwierdzić, że to smaczne połączenie.
OdpowiedzUsuń