Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zimowa minestrone z ciecierzycą i cappelletti

By 09:30 , ,

Niemal 2 lata temu robiłam swoje pierwsze, wiosenne minestrone, a tym razem zrobiłam wersję zimową, bardziej treściwą – z boczkiem, ciecierzycą oraz cappelletti, czyli malutkimi , nadziewanymi pierożkami w kształcie kapeluszy (stąd ich nazwa). Wprawdzie cukinia i papryka nie są w naszych warunkach klimatycznych zbyt zimowymi warzywami, ale są to moje ulubione warzywa i nie chciałam z nich zrezygnować ;) 
I mam nadzieję, że zima nie potrwa jeszcze długo ;) 

 

ZIMOWA MINESTRONE Z CIECIERZYCĄ I CAPPELLETTI 
(5-6 porcji)
1 puszka ciecierzycy, 
1 puszka krojonych pomidorów, 
1 marchewka, 
½ czerwonej papryki, 
½ żółtej papryki, 
1 mała cukinia, 
1 łodyga selera naciowego, 
½ pora, 
2 ząbki czosnku, 
50g pancetty (wędzonego boczku), 
skórka z parmezanu (opcjonalnie), 
4 suszone pomidory w oleju, 
1 opakowanie cappelletti lub tortlellini z nadzieniem prosciutto lub mięsnym, 
2 łyżki oliwy, 
świeży lub suszony tymianek, 
sól i pieprz 

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek oraz pokrojonego w plasterki pora, selera naciowego i czosnek. Smażyć na malutkim ogniu kilka minut. Gdy zmiękną, dodać pokrojone w paseczki papryki oraz pokrojone w kostkę marchew i cukinię. Smażyć na bardzo małym ogniu 15 minut. Gdyby zaczęły się przypalać, wlać odrobinę wody. Następnie wlać 5 szklanek wody, dodać skórkę z parmezanu i nieco tymianku. Gotować kolejne 15 minut, następnie dodać posiekane suszone pomidory, pomidory z puszki i odsączoną ciecierzycę i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Cappelletii lub tortellini ugotować osobno wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać do garnka z zupą (jeśli cała zupa ma być podana od razu) lub wyłożyć na talerze i polać zupą.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze