Obsługiwane przez usługę Blogger.

Krokiety z pieczarkami

By 21:51 , , , ,

Na blogu do tej pory pojawił się przepis na krokiety z indykiem, a te – z nadzieniem pieczarkowym – przygotowałam na dzisiejszy, postny obiad. Mimo prostoty, są bardzo smaczne. W wersji mniej postnej można także dać do środa żółty ser :) 

 

KROKIETY Z PIECZARKAMI 
5 naleśników (przepis podstawowy - klik!), 
500g pieczarek, 
1 duża cebula, 
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego),
 sól i pieprz, 
szczypta suszonego majeranku, 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
opcjonalnie 5 plastrów żółtego sera, 
1 duże jajko, 
bułka tarta, 
olej do smażenia 

Cebulę drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i również drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pieczarki. Smażyć, aż wyparuje prawie cała woda, którą puściły pieczarki. Dodać 1 łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. 
Pieczarkowy farsz rozsmarować na środku każdego naleśnika. Można dodatkowo położyć po 1 plastrze sera. Zwinąć krokiety (najpierw 2 boki do środka, a później zrolować). 
Krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. ojej, zapomniałam, że jest taka potrawa! Chętnie przypomnę o niej rodzinie:).

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym tygodniu miałam aż dwie okazje na zajadanie się krokietami :) Twoimi też bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj kurcze, a masz może z mięsem? Mój facet nie przepada za pieczarkami. Ja uwielbiam, ale on woli mięsko :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu mam też przepis na krokiety z indykiem http://www.mirabelkowy.pl/2013/11/krokiety-z-indyka-z-nuta-curry.html
      Czasami robię także tradycyjne krokiety z mięsem, wykorzystuję do tego mięso z rosołu (wołowinę i drób). Postępuję podobnie jak w krokietach z indykiem, ale nie dodaję curry ani czerwonej papryki, jajko do nadzienia też nie jest konieczne.

      Usuń
  4. A myślisz, że jakby połączyć pieczarki z mięsem, to też by dobrze smakowało?

    OdpowiedzUsuń