Obsługiwane przez usługę Blogger.

Scones z czekoladą

By 19:00 , , ,

Do pysznej bananelli podałam nie mniej smakowite scones z kawałkami czekolady. Czy to nie idealne zwieńczenie Czekoladowego Tygodnia? :) 

 

SCONES Z CZEKOLADĄ 
300g mąki, 
100g masła, 
2 łyżki cukru, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
szczypta soli, 
80g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady, 
ok. 180ml mleka + 2 łyżki do posmarowania 

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i sól. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać czekoladę i cukier. Wlać mleko, mieszając łyżką, aż powstanie miękkie ciasto. Przełożyć je na blat oprószony mąką i uformować kwadrat o boku ok. 18 cm i grubości 2-2,5 cm. Następnie ostrym nożem pokroić na 9 części. 
Scones układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. 
Piec w uprzednio dobrze nagrzanym piekarniku (220 stopni) przez około 12-15 minut, aż będą złociste. 

Najlepiej podawać od razu, póki ciepłe :)

 

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Cudnie wyglądają...jeszcze z połączeniem z bananellą...lepiej po prostu być nie może ;-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne połączenie! Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pysznie wyglądają ! Mniam ,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekolada i banany to najlepsze połączenie smakowe! Uwielbiam wszelkiego rodzaju serki czy jogurt bananowe. I zawsze zajadam do nich jakieś czekoladowe ciasteczja czy też ścieram sobie czekoladę do środka i robię taką bananową stracuatellę. Pyszne jest to niesamowicie. A może tak ciasto z bananem i czekoladą sobie upiekę...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają smakowicie. Narobiłaś mi apetytu;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie są smaczne, bo wyglądają apetycznie. Ach, obiecałam sobie, że nie zjem żadnych wypieków do wakacji, to takie trudne jak się widzi takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń