Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa szczawiowa

By 20:38 , , , , ,

Prosta, zwyczajna zupa szczawiowa – typowa dla polskiej kuchni, niedroga, specyficznie kwaskowata. Jedni j uwielbiają, inni nie cierpią. Jak kiedyś wspominałam, w moim domu nie jadało się zupy szczawiowej, dlatego bardzo długo nie znałam tego smaku. Teraz nadrabiam zaległości - w tym roku zrobiłam ją już 3 razy ;)
Poza sezonem bazą tej zupy jest szczaw konserwowy sprzedawany w słoiczkach, ale o tej porze roku grzechem byłoby nie skorzystać ze świeżych listków :) 

Photobucket 

ZUPA SZCZAWIOWA 
(przepis na 4 porcje)
  • 2 pęczki świeżego szczawiu, 
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku, 
  • 3 łyżki śmietany 18%, 
  • ewentualnie 1 czubata łyżka mąki, 
  • sól, pieprz, 
  • cukier, 
  • 4 jajka ugotowane na twardo 

Liście szczawiu przebrać, umyć, osączyć, oderwać ogonki. Posiekać drobno lub nieco grubiej, w zależności od tego, jak wolimy :) W garnku podgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i dusić na niedużym ogniu, aż zmięknie. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać szczaw, wymieszać i gotować 2-3 minuty. Zupę dodatkowo można potraktować blenderem, jeśli chcemy, by była bardziej jednolita – ja tak zrobiłam, ale nie jest to obowiązkowe :) Śmietanę wymieszać w kubku z mąką (jeśli wolimy gęstszą zupę) i 3-4 łyżkami zupy i wlać do garnka z pozostałą zupą. Dokładnie wymieszać. Dodać koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. 
Podawać z jajkami gotowanymi na twardo. 

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze