Kurczak ze szpinakiem i mozzarellą w cieście francuskim
Kurczak zawijany w ciasto francuskie to świetny pomysł na niedrogi, a przy tym atrakcyjną odmianę od zwykłego obiadu. Do środka można włożyć ulubione kombinacje warzyw, serów, a nawet wędlin. Kiedyś podawałam przepis na kurczaka z serem camambert i cukinią w cieście francuskim, a tym razem przygotowałam proste pakieciki z dodatkiem szpinaku (korzystając z sezonu!) i mozzarelli. Do tak podanego kurczaka nie potrzeba podawać ziemniaków, ryżu itp., w zupełności wystarczy lekka sałatka z pomidorów lub sałaty :)
Razem ze mną we wspólnym gotowaniu potrawy ze szpinakiem wzięła udział także Emilia :)
KURCZAK ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ W CIEŚCIE FRANCUSKIM
(przepis na 4 porcje)
- 2 rolki ciasta francuskiego,
- 4 małe filety z piersi kurczaka,
- 2 pęczki świeżego szpinaku lub 1 opakowanie (250 g) szpinaku baby,
- 150-180 g mozzarelli,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- suszone oregano,
- suszona bazylia,
- słodka papryka w proszku,
- 1 jajko do posmarowania ciasta,
- oliwa lub olej do smażenia
Szpinak umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak i dusić na średnim ogniu przez kilka minut, aż szpinak zwiędnie, a woda odparuje.
Filety oprószyć solą, pieprzem, bazylią, oregano i słodką papryką w proszku. Na drugiej patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i krótko obsmażyć mięso z obu stron (tak, żeby tylko zarumieniło się z zewnątrz).
Każdy płat ciasta francuskiego przeciąć na pół, tak aby otrzymać 4 prostokąty. Na połówce każdego prostokąta ułożyć obsmażony filet, obłożyć szpinakiem i plastrami mozzarelli. Przykryć ciastem i starannie zlepić brzegi, zalepiając je widelcem.
Pakieciki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piec w 200 stopniach około 20 minut, aż ciasto francuskie nabierze złocistego koloru.
Podawać na ciepło, razem z sałatką z pomidorów.
1 komentarze
pycha!
OdpowiedzUsuń