Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak ze szpinakiem i mozzarellą w cieście francuskim

By 19:00 , , ,

Kurczak zawijany w ciasto francuskie to świetny pomysł na niedrogi, a przy tym atrakcyjną odmianę od zwykłego obiadu. Do środka można włożyć ulubione kombinacje warzyw, serów, a nawet wędlin. Kiedyś podawałam przepis na kurczaka z serem camambert i cukinią w cieście francuskim, a tym razem przygotowałam proste pakieciki z dodatkiem szpinaku (korzystając z sezonu!) i mozzarelli. Do tak podanego kurczaka nie potrzeba podawać ziemniaków, ryżu itp., w zupełności wystarczy lekka sałatka z pomidorów lub sałaty :) 

Razem ze mną we wspólnym gotowaniu potrawy ze szpinakiem wzięła udział także Emilia :) 

Photobucket 

KURCZAK ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ W CIEŚCIE FRANCUSKIM 
(przepis na 4 porcje) 
  • 2 rolki ciasta francuskiego, 
  • 4 małe filety z piersi kurczaka, 
  • 2 pęczki świeżego szpinaku lub 1 opakowanie (250 g) szpinaku baby, 
  • 150-180 g mozzarelli, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól i pieprz, 
  • suszone oregano, 
  • suszona bazylia, 
  • słodka papryka w proszku, 
  • 1 jajko do posmarowania ciasta, 
  • oliwa lub olej do smażenia 

Szpinak umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak i dusić na średnim ogniu przez kilka minut, aż szpinak zwiędnie, a woda odparuje. 
Filety oprószyć solą, pieprzem, bazylią, oregano i słodką papryką w proszku. Na drugiej patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i krótko obsmażyć mięso z obu stron (tak, żeby tylko zarumieniło się z zewnątrz). 
Każdy płat ciasta francuskiego przeciąć na pół, tak aby otrzymać 4 prostokąty. Na połówce każdego prostokąta ułożyć obsmażony filet, obłożyć szpinakiem i plastrami mozzarelli. Przykryć ciastem i starannie zlepić brzegi, zalepiając je widelcem. 
 Pakieciki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piec w 200 stopniach około 20 minut, aż ciasto francuskie nabierze złocistego koloru. 

Podawać na ciepło, razem z sałatką z pomidorów. 

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze