Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z serem w cieście francuskim

By 00:00 , , ,

Jeśli ktoś z Was zastanawia się jeszcze nad zaskoczeniem Ukochanego/Ukochanej jakimś walentynkowym obiadem lub romantyczną kolacją, to ten przepis jest idealny na taką okazję. 
Po pierwsze – ładnie wygląda. 
Po drugie – jest łatwy do przygotowania, co minimalizuje ryzyko kulinarnej porażki. 
Po trzecie – jest szybki do przygotowania, nie trzeba stać godzinami przy garach, a ponadto nie generuje bałaganu w kuchni (do mycia jest tylko miska, patelnia i nóż). 
Po czwarte – TO JEST PRZEPYSZNE. 
Po piąte - z nadzieniem można eksperymentować i dowolnie go modyfikować. 

Przeglądając różne przepisy na to danie zauważyłam, że niektórzy zawijają surowe filety w ciasto. Ja jednak proponuję krótko je obsmażyć, aby „zamknąć” w nich soki – dzięki temu filet po upieczeniu będzie delikatny i soczysty. 

Do tego dania nie trzeba już dodawać żadnego ryżu, ziemniaków, makaronu itp. :) Wystarczy lekka sałatka skropiona oliwą. U mnie była to rukola + pomidory + czarne oliwki. 
Serduszka wykonałam glassą, czyli kremem balsamicznym (do kupienia w delikatesach i niektórych marketach), choć bez nich danie też będzie ładnie wyglądać ;) 

Photobucket 

KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 
(na 2 porcje) 
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g), 
2 małe lub średnie filety z piersi kurczaka, 
6 plasterków cukinii,
2-3 plasterki sera camembert, 
2-3 plasterki sera z niebieską pleśnią (typu gorgonzola lub lazur), 
przyprawa do kurczaka, 
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania), 
1 łyżeczka sezamu do posypania 

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą i 1 łyżką oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na dużym ogniu. 
Po usmażeniu kurczaka na tej samej patelni krótko obsmażyć cukinię – tak, aby lekko zmiękła (dzięki temu łatwiej będzie później zwijać całość). 
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. 
Ciasto francuskie podzielić na 2 części. Na każdej połówce położyć na środku kurczaka. Obłożyć go cukinią i serami. Następnie z obu stron zrobić w cieście francuskim poprzeczne nacięcia (jak na zdjęciu poniżej). Górną i dolną częścią ciasta zakryć kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatać na wierzchu. Całość posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. 
Piec przez 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.


 Photobucket 

 Photobucket 

 Photobucket 

 Photobucket 


(inspirowane przepisem z tej strony



Walentynki 2013 - czym to się je?

Może zainteresuje Cię również

14 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Ale smaczna mumia wyszła! Wsad dużo lepszy od oryginalnie wsadzanych do egipskich...
      M.

      Usuń
  2. Ale pyszność. Bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak rzeczywiście błyskawiczny! I jak pięknie podany! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ten kurczak jest apetyczny ! Uwielbiam ciacho francuskie i piersi z kurczaka i nie obraziłabym się, gdyby mi ktoś przygotował taki obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ale świetny pomysł, bardzo lubię kurczaka w cieście:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wyglądają, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie, i jeszcze ten ser *__* Cudo! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. O meeeeeeeeeeeega. robiłam już pierś kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami, papryką i serem żółtym ale ten przepis.. mniaaaaaam. kiedy ja zjem to wszystko co chce upichcić??

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmmm... już dodany do ulubionych, dziś będę go przygotowywać, choć pewnie z lekkimi modyfikacjami ;) tak czy siak, przepis genialny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, jest niesamowicie pyszne! Na moim FB zdjęcie, a przepis gdzieś w tygodniu. Dziękuje za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  11. Boże to jest czysty geniusz! Nawet nie trzeba się dużo napracować!!

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobię w sobotę,ale już wiemze będzie odlot

    OdpowiedzUsuń