Kurczak z serem w cieście francuskim
Jeśli ktoś z Was zastanawia się jeszcze nad zaskoczeniem Ukochanego/Ukochanej jakimś walentynkowym obiadem lub romantyczną kolacją, to ten przepis jest idealny na taką okazję.
Po pierwsze – ładnie wygląda.
Po drugie – jest łatwy do przygotowania, co minimalizuje ryzyko kulinarnej porażki.
Po trzecie – jest szybki do przygotowania, nie trzeba stać godzinami przy garach, a ponadto nie generuje bałaganu w kuchni (do mycia jest tylko miska, patelnia i nóż).
Po czwarte – TO JEST PRZEPYSZNE.
Po piąte - z nadzieniem można eksperymentować i dowolnie go modyfikować.
Przeglądając różne przepisy na to danie zauważyłam, że niektórzy zawijają surowe filety w ciasto. Ja jednak proponuję krótko je obsmażyć, aby „zamknąć” w nich soki – dzięki temu filet po upieczeniu będzie delikatny i soczysty.
Do tego dania nie trzeba już dodawać żadnego ryżu, ziemniaków, makaronu itp. :) Wystarczy lekka sałatka skropiona oliwą. U mnie była to rukola + pomidory + czarne oliwki.
Serduszka wykonałam glassą, czyli kremem balsamicznym (do kupienia w delikatesach i niektórych marketach), choć bez nich danie też będzie ładnie wyglądać ;)
KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM
(na 2 porcje)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
- 2 małe lub średnie filety z piersi kurczaka,
- 6 plasterków cukinii,
- 2-3 plasterki sera camembert,
- 2-3 plasterki sera z niebieską pleśnią (typu gorgonzola lub lazur),
- przyprawa do kurczaka,
- 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania),
- 1 łyżeczka sezamu do posypania
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą i 1 łyżką oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na dużym ogniu.
Po usmażeniu kurczaka na tej samej patelni krótko obsmażyć cukinię – tak, aby lekko zmiękła (dzięki temu łatwiej będzie później zwijać całość).
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Ciasto francuskie podzielić na 2 części. Na każdej połówce położyć na środku kurczaka. Obłożyć go cukinią i serami. Następnie z obu stron zrobić w cieście francuskim poprzeczne nacięcia (jak na zdjęciu poniżej). Górną i dolną częścią ciasta zakryć kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatać na wierzchu. Całość posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem.
Piec przez 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
(inspirowane przepisem z tej strony)
14 komentarze
pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńAle smaczna mumia wyszła! Wsad dużo lepszy od oryginalnie wsadzanych do egipskich...
UsuńM.
Ale pyszność. Bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńKurczak rzeczywiście błyskawiczny! I jak pięknie podany! :)
OdpowiedzUsuńAleż ten kurczak jest apetyczny ! Uwielbiam ciacho francuskie i piersi z kurczaka i nie obraziłabym się, gdyby mi ktoś przygotował taki obiadek :D
OdpowiedzUsuńale świetny pomysł, bardzo lubię kurczaka w cieście:) pycha:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, pychota :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, i jeszcze ten ser *__* Cudo! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńO meeeeeeeeeeeega. robiłam już pierś kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami, papryką i serem żółtym ale ten przepis.. mniaaaaaam. kiedy ja zjem to wszystko co chce upichcić??
OdpowiedzUsuńMmmmm... już dodany do ulubionych, dziś będę go przygotowywać, choć pewnie z lekkimi modyfikacjami ;) tak czy siak, przepis genialny!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jest niesamowicie pyszne! Na moim FB zdjęcie, a przepis gdzieś w tygodniu. Dziękuje za inspirację!
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że smakowało :)
UsuńBoże to jest czysty geniusz! Nawet nie trzeba się dużo napracować!!
OdpowiedzUsuńzrobię w sobotę,ale już wiemze będzie odlot
OdpowiedzUsuń