Obsługiwane przez usługę Blogger.

Nowozelandzkie burgery z ananasem i buraczkami

By 10:59 ,

Rozpusty ciąg dalszy... No ale jak już narobiłam się tych hamburgerowo-hotdogowych bułek, to żal było nie skorzystać ze sposobności zrobienia burgerów w stylu nowozelandzkim, czyli podobnych, jakie sprzedają w Moa Burger w Krakowie ;) Dużych, wypełnionych do oporu dodatkami, w których najbardziej intrygującym składnikiem są buraczki i ananas. Wbrew pozorom te 2 składniki świetnie tu pasują i sprawiają, że hamburger jest nieco, hmm, orzeźwiający ;) W każdym razie smakował doskonale :)
W zasadzie podobne hamburgery podaje się też w Australii, więc trudno jednoznacznie orzec, czy są to burgery nowozelandzkie czy australijskie. Ja jednak wzorując się na Moa Burger, obstawiam Nową Zelandię ;)

Do hamburgerów zrobiliśmy wedges, czyli zapieczone ćwiartki ziemniaków z sosem czosnkowym. W sumie była to porcja powyżej moich możliwości i starczyło mi to na dwa posiłki, ale jeśli ktoś jest baaardzo głodny, to pewnie dałby radę takiej ilości ;)


burgery z ananasem i buraczkami


NOWOZELANDZKIE BURGERY Z ANANASEM I BURACZKAMI 
  • 2 duże bułki do hamburgerów (przepis tutaj),
  • 250g mielonej wołowiny,
  • 1 jajko,
  • 1 nieduży, marynowany buraczek,
  • 2 plastry ananasa z puszki,
  • 2 plastry żółtego sera,
  • 4 cienkie plastry boczku,
  • 2 plastry pomidora,
  • 2 liście sałaty,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • kilka krążków czerwonej cebuli,
  • majonez,
  • sos pomidorowy lub ketchup,
  • sól i pieprz

Sałatę umyć i osuszyć. Buraczka i ogórek pokroić na plasterki. Wszystkie dodatki przygotować, tak, by mieć je pod ręką podczas składania hamburgerów.
Boczek usmażyć na patelni, aż będzie chrupiący.
Bułki podgrzać w piekarniku albo przekroić na pół i podgrzać od wewnętrznej strony na suchej patelni.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Uformować 2 cienkie, duże hamburgery o średnicy takiej, jak bułki. Hamburgery usmażyć z obu stron na patelni (można użyć patelni grillowej). Gdy jedna strona się usmaży, obrócić je i ułożyć po 1 plasterku sera. Przykryć patelnię, aby ser się stopił.
Usmażone hamburgery przełożyć na ręczniki papierowe, a na tej samej patelni krótko zgrillować plastry ananasa.
Na dolnej połówce bułki układać kolejno:
majonez,
ketchup,
plasterki marynowanego buraka,
po 1 plastrze ananasa,
mięso z serem,
po 2 plastry boczku,
sałatę,
pomidora,
ogórka konserwowego,
cebulkę,
ketchup,
ewentualnie majonez
i przykryć górną połową bułki.
Podawać od razu :)


WEDGES (PIECZONE ĆWIARTKI ZIEMNIACZANE) 
(2 porcje)
  • 4-5 małych ziemniaków,
  • sól,
  • ostra papryka w proszku,
  • tymianek,
  • oregano,
  • oliwa lub olej

Ziemniaki wyszorować i przekroić na ćwiartki (nie obierać). Włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać przyprawami, polać oliwą i dokładnie wymieszać. Piec w 180-200 stopniach przez ok. 40-45 minut, aż ziemniaczki będą miękkie.
Podawać z sosami (np. czosnkowym).


Może zainteresuje Cię również

13 komentarze

  1. Rewelacyjne zestawienie. Jadłam buraki w różnych sałatkach, również na słodko, ale w kanapce nigdy. Muszę wypróbować. Swoją drogą muszę się wybrać do Moa Burger. Jak mówisz jest w Krakowie ale na jakiej ulicy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Chciałabym zrobić takie hamburgery, bo ciągle szukam dobrego przepisu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooooo losie, taki burger to raj istny w ustach <3 ostatnio byliśmy na burgerach w dobrej knajpie, zastanawiałam się po co w ogóle i dla kogo jest McDonalds ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, ale to bardzo apetycznie wygląda na tym zdjęciu. Te buraczki to dla mnie taki kontrowersyjny składnik, ale jestem ciekawa jak smakują w takim zestawieniu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wypas!! Tak jak lubię - jak szaleć to bez oporu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny zestaw! jadłam buraczki marynowane w libańskiej knajpie w Berlinie, w kanapko-pitach z baraniną, i z falafelami też, smakowały niesamowicie, zwłaszcza w połączeniu z hummusem! Tu sceneria zupełnie inna, ale na pewno też się spisują. Mam nadzieję się kiedyś przekonać sama!

    OdpowiedzUsuń
  7. o matko ale to wygląda nieziemsko apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. super zestaw:) bardzo fajny pomysł na pożywne danie taka buła i cały dzień można pracować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super hambuks! Uwielbiam w Krakowie odwiedzać Moa Burger :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawie połączenie :) muszę skosztować koniecznie buraczków z ananasem :)

    OdpowiedzUsuń