Obsługiwane przez usługę Blogger.

Trufle migdałowo-bananowe

By 00:00

Niedawno w sklepie na “L” nabyłam likier bananowy, który całkowicie zawładnął moim sercem (a raczej podniebieniem) i w ostatnim czasie moim ulubionym napojem przed snem jest mleko z tymże likierem oraz kostkami lodu. To dało mi myśl, że możnaby zrobić trufle o podobnym smaku... :)

Przy okazji robienia trufli tiramisu zmajstrowałam także kontrastowe, białe. W smaku migdałowe, z delikatną bananową nutą. Słodkie i rozpływające się w ustach. Przepyszne. Z podanej ilości składników wychodzi około 30 trufli. Trufle należy przechowywać w lodówce. Zachowują świeżość przez kilka dni. 

Photobucket 

TRUFLE MIGDAŁOWO-BANANOWE 
250g serka mascarpone, 
200g białej czekolady, 
1 szklanka zmielonych migdałów, 
2-3 łyżki mleka w proszku (nie granulowanego), 
2-3 łyżki likieru bananowego, 
+ dodatkowo pokruszone płatki migdałowe lub zmielone migdały do obtoczenia 

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. 
Serek mascarpone wymieszać z mielonymi migdałami, mlekiem w proszku i likierem, dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. godzinę, aby masa stężała. Po tym czasie z masy uformować kulki. Obtoczyć je w płatkach migdałowych lub zmielonych migdałach i ponownie włożyć do lodówki – na kilka godzin.  


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. ...aż się obśliniłam, takie smakowicie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. banany, mascarpone, migdały... mmm ... rozpusta :P porywam kilka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. a właśnie ostatnio szukałam likieru bananowego! dziękuje za namiar :) a przepis jak zwykle świetny!

    OdpowiedzUsuń