Obsługiwane przez usługę Blogger.

Światowy Dzień Nutelli i dwuskładnikowe ciasto nutellowe :)

By 11:42 ,

Niedawno na wykopie znalazłam zestawienie 34 przepisów z wykorzystaniem tylko 2 składników. Niektóre bardzo mi się spodobały, a szczególnie ciasto, które robi się tylko z nutelli i jajek. 
A dziś Światowy Dzień Nutelli – czy mógłby być lepszy pretekst, by wypróbować ten przepis? ;) 
Przyznam, że po przeczytaniu komentarzy na blogu Kirbie’s Cravings naszły mnie pewne obawy. Niektórzy narzekali, że w cieście za bardzo czuć jajka. Do tej pory wspominam clafoutis Jamiego Olivera, który smakował jak jajecznica z brzoskwiniami, więc nie miałam ochoty na coś podobnego ;) Zdecydowałam się zmniejszyć ilość jajek z 4 do 3, uznając, że tyle całkowicie wystarczy do nadania ciastu odpowiedniej konsystencji. Na szczęście miałam rację :) 
Ciasto jest wilgotne, dość zbite, podobne do brownie, ale nie tak ciężkie. Smak nutelli jest wyraźnie wyczuwalny. W żadnym wypadku nie czuć smaku jajek :) 
Jest pyszne, a z kleksem dżemu porzeczkowego smakuje jeszcze lepiej. Polecam :) 

Photobucket 

DWUSKŁADNIKOWE CIASTO NUTELLOWE 
3 duże jajka, 
1 mały słoiczek (230g) nutelli 

Jajka wbić do miski i utrzeć mikserem DŁUGO (ok. 5-6 minut), aż powstanie puszysta masa. Kirbie pisze, że jajka powinny potroić swoją objętość, ale wg mnie nie jest to najlepszy wyznacznik, bo moje potroiły już po minucie miksowania. 
Nutellę podgrzać w mikrofalówce (ok. 30 sekund), aby zrobiła się bardziej płynna. Łyżką lub trzepaczką ostrożnie wmieszać nutellę w jajka – najlepiej partiami, aby nie zniszczyć puszystej struktury ciasta. Mieszać powoli, dopóki nutella całkowicie nie połączy się z jajkami. 
Ciasto przelać do małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem (u mnie trwało to 30 minut). Gdyby ciasto za bardzo rumieniło się od góry, można je nakryć kawałkiem pergaminu. Ciasto podczas pieczenia rośnie. 
Upieczone ciasto wyjąć, okroić je od brzegów tortownicy i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto powinno opaść i przyjąć wygląd brownie ;) 

Ja swoje ciasto włożyłam do lodówki na całą noc i jadłam następnego dnia. Nie wiem, czy na ciepło smakuje dobrze, ale na zimno jest pyszne :)

Może zainteresuje Cię również

23 komentarze

  1. Świetny przepis :) Nie trzeba szukać wielu składników, aby wyczarować coś słodkiego do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie ciasteczka z nutellą 3 składnikowe...ciasto wygląda pysznie..muszę kiedy zrobić..

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, mówią, że najlepsze są najprostsze potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę ale super :) jeszcze nie widziałam takiego ciasta z 2 składników, aż mnie korci żeby wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. genialne! takie ciasto 'coś z niczego' :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczę nie pomyślałabym nawet, że można zrobić tak proste ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wyglądają, widzę, że dużo osób świętuje dziś dzień nutelli:)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie ciacha to ja lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. taka rozpusta przed tłustym czwartkiem... no no :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, lubię takie ciasta, w których Nutella jest głównym składnikiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie :D W dodatku nie trzeba wielu składników :D Szkoda, że aktualnie nie mam nutelli w domu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialne! Takie proste i szybkie, a wygląda co najmniej jak jakiś wypasiony czekoladowy sernik, zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. rozkosz dla podniebienia!:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  14. serio tylko nutella i jajka? a wygląda jak rasowe brownie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super ciacho! Ależ u Ciebie ostatnio dużo pyszności Mirabelko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Łał, niesamowite. Tak mnie tym zaciekawiłaś, że chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Na prawdę szybki i praktyczny przepis, czasem kiedy kogoś gryzie ochota na coś słodkiego to jest idealne ;)

    Zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  18. ja wiem czy takie "dwuskładnikowe".. spójrzcie na skład nutelli ;p

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo dobre, ja dorzuciłam jeszcze trochę malin do ciasta, więc było 3-składnikowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. mniam spróbowałam i wyszło świetnie pyszne dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń