Światowy Dzień Nutelli i dwuskładnikowe ciasto nutellowe :)
Niedawno na wykopie znalazłam zestawienie 34 przepisów z wykorzystaniem tylko 2 składników. Niektóre bardzo mi się spodobały, a szczególnie ciasto, które robi się tylko z nutelli i jajek.
A dziś Światowy Dzień Nutelli – czy mógłby być lepszy pretekst, by wypróbować ten przepis? ;)
Przyznam, że po przeczytaniu komentarzy na blogu Kirbie’s Cravings naszły mnie pewne obawy. Niektórzy narzekali, że w cieście za bardzo czuć jajka. Do tej pory wspominam clafoutis Jamiego Olivera, który smakował jak jajecznica z brzoskwiniami, więc nie miałam ochoty na coś podobnego ;)
Zdecydowałam się zmniejszyć ilość jajek z 4 do 3, uznając, że tyle całkowicie wystarczy do nadania ciastu odpowiedniej konsystencji. Na szczęście miałam rację :)
Ciasto jest wilgotne, dość zbite, podobne do brownie, ale nie tak ciężkie. Smak nutelli jest wyraźnie wyczuwalny. W żadnym wypadku nie czuć smaku jajek :)
Jest pyszne, a z kleksem dżemu porzeczkowego smakuje jeszcze lepiej. Polecam :)
DWUSKŁADNIKOWE CIASTO NUTELLOWE
- 3 duże jajka,
- 1 mały słoiczek (230g) nutelli
Jajka wbić do miski i utrzeć mikserem DŁUGO (ok. 5-6 minut), aż powstanie puszysta masa. Kirbie pisze, że jajka powinny potroić swoją objętość, ale wg mnie nie jest to najlepszy wyznacznik, bo moje potroiły już po minucie miksowania.
Nutellę podgrzać w mikrofalówce (ok. 30 sekund), aby zrobiła się bardziej płynna. Łyżką lub trzepaczką ostrożnie wmieszać nutellę w jajka – najlepiej partiami, aby nie zniszczyć puszystej struktury ciasta. Mieszać powoli, dopóki nutella całkowicie nie połączy się z jajkami.
Ciasto przelać do małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem (u mnie trwało to 30 minut). Gdyby ciasto za bardzo rumieniło się od góry, można je nakryć kawałkiem pergaminu. Ciasto podczas pieczenia rośnie.
Upieczone ciasto wyjąć, okroić je od brzegów tortownicy i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto powinno opaść i przyjąć wygląd brownie ;)
Ja swoje ciasto włożyłam do lodówki na całą noc i jadłam następnego dnia. Nie wiem, czy na ciepło smakuje dobrze, ale na zimno jest pyszne :)
22 komentarze
Świetny przepis :) Nie trzeba szukać wielu składników, aby wyczarować coś słodkiego do kawy :)
OdpowiedzUsuńA u mnie ciasteczka z nutellą 3 składnikowe...ciasto wygląda pysznie..muszę kiedy zrobić..
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, mówią, że najlepsze są najprostsze potrawy.
OdpowiedzUsuńAle super przepis!
OdpowiedzUsuńKurczę ale super :) jeszcze nie widziałam takiego ciasta z 2 składników, aż mnie korci żeby wypróbować :)
OdpowiedzUsuńgenialne! takie ciasto 'coś z niczego' :))
OdpowiedzUsuńKurczę nie pomyślałabym nawet, że można zrobić tak proste ciasto.
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, widzę, że dużo osób świętuje dziś dzień nutelli:)
OdpowiedzUsuńtakie ciacha to ja lubię:)
OdpowiedzUsuńtaka rozpusta przed tłustym czwartkiem... no no :)
OdpowiedzUsuńO tak, lubię takie ciasta, w których Nutella jest głównym składnikiem. :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D W dodatku nie trzeba wielu składników :D Szkoda, że aktualnie nie mam nutelli w domu.
OdpowiedzUsuńGenialne! Takie proste i szybkie, a wygląda co najmniej jak jakiś wypasiony czekoladowy sernik, zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńrozkosz dla podniebienia!:) pycha
OdpowiedzUsuńnutellowa rozpusta ;)
OdpowiedzUsuńserio tylko nutella i jajka? a wygląda jak rasowe brownie! ;)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho! Ależ u Ciebie ostatnio dużo pyszności Mirabelko :)
OdpowiedzUsuńŁał, niesamowite. Tak mnie tym zaciekawiłaś, że chyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNa prawdę szybki i praktyczny przepis, czasem kiedy kogoś gryzie ochota na coś słodkiego to jest idealne ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie.
ja wiem czy takie "dwuskładnikowe".. spójrzcie na skład nutelli ;p
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, ja dorzuciłam jeszcze trochę malin do ciasta, więc było 3-składnikowe ;)
OdpowiedzUsuńmniam spróbowałam i wyszło świetnie pyszne dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń