Obsługiwane przez usługę Blogger.

Światowy Dzień Pizzy :) Pizza 4 sery

By 16:35 ,

Aby tradycji stało się zadość, w Światowy Dzień Pizzy jak zwykle na naszym stole zagościł ten włoski przysmak :) Tym razem zrobiłam pizzę 4 sery, na którą od dawna miałam ochotę. 
Gorący, ciągnący się ser to obok gorzkiej czekolady i majonezu kieleckiego moje największe „comfort food” :D 
Co tu dużo mówić, objedliśmy się z Połówkiem do nieprzyzwoitości i jeszcze nam zostało trochę pizzy na kolację ;)
 Jeśli nie lubicie któregoś z gatunków sera, na przykład niebieskiego pleśniaka, można zastąpić go innym, np. fetą albo parmezanem :)

Photobucket 

PIZZA 4 SERY 
(2 średnie pizze) 
2 szklanki mąki pszennej, 
20g świeżych drożdży, 
1 łyżeczka cukru, 
ok. ¾ szklanki ciepłej wody, 
spora szczypta soli, 
2 łyżki oliwy 

dodatki: 
5-6 łyżek sosu pomidorowego do pizzy, 
200g żółtego sera, 
1 kulka mozzarelli, 
100g sera z niebieską pleśnią (typu gorgonzola), 
100g sera camembert, 
suszone oregano, 
rukola (opcjonalnie) 

Drożdże wkruszyć do niedużego garnuszka, posypać cukrem, a po 1-2 minutach wymieszać z połową ciepłej wody i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż rozczyn podrośnie. 
Resztę mąki przesiać do miski, dodać podrośnięty rozczyn, sól, oliwę i resztę wody. Wymieszać wszystko razem i zagniatać ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie i lśniące (w razie potrzeby można dodać więcej wody). Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Ser żółty zetrzeć na tarce, pozostałe sery pokroić w plasterki. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe porcje. Każdą rozwałkować na okrąg, podsypując mąką. Jedną pizzę ułożyć na blasze, równomiernie rozprowadzić połowę sosu, nałożyć połowę serów. Posypać szczyptą oregano. Piec w najwyższej możliwej temperaturze piekarnika (u mnie 250 stopni) przez kilkanaście minut, aż ser się stopi, a ciasto lekko zarumieni. 
W analogiczny sposób postąpić z drugą pizzą :) 
Upieczoną pizzę tuź przed podaniem można posypać listkami rukoli. 

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Uwielbiam pizzę, w szczególności z dużą ilością sera i rukolą więc na pewno zrobię tę pizzę niedługo

    OdpowiedzUsuń
  2. No wiem, wiem - Dzień Pizzy... A jednak nie zrobiłam. Po tarcie ferrero, której wsunęłam pół i chruscikach, ledwo chodzę. Na obiad krupnik i tyle...
    Twoja jest śliczna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna taka wieloserowa pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taką serową pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jesteś moją inspiracją na walentynki aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie, ja dorzucę jeszcze do niej pokrojone czarne oliwki :)

    OdpowiedzUsuń