Obsługiwane przez usługę Blogger.

Risotto z kurczakiem, papryką i mango

By 19:00 , ,

W ramach wspólnego gotowania tym razem z Shinju, Siaśką, Chantel, Panną Malwinną, Tomkiem, Dobromiłą, Mopsikiem i Maggie upichciliśmy risotto. Każdy inne. 
Na moim blogu jest już sporo przepisów na risotto, bo dość często gotuję tę potrawę, więc wybór nowej wersji był dość trudny i bardzo kręciłam nosem, nie mogąc się zdecydować... W końcu zdecydowałam się na spontaniczny przepis, który urzekł mnie swoim połączeniem smaków. Kurczak, papryka i mango w risotto? Musiałam wypróbować :) 

Niestety nie obyło się bez kłopotów, bo w chwili gdy risotto już bulgotało na patelni, rozkroiłam mango i okazało się, że w środku jest zepsute. Mango poszło w kosz, patelnia z gazu, a ja w błyskawiczny maraton po osiedlowych dyskontach i sklepikach. O świeżym mango mogłam zapomnieć, tzn. niby były w Biedronce, ale tak twarde, że można było nimi kogoś zabić, a ja potrzebowałam je na TERAZ ;) Z puszkowym mango też był problem, bo – kurczę, po jakie licho w sklepach dają ananasy w puszce 5 różnych firm, brzoskwinie w puszce 5 różnych firm i żadnych innych puszkowanych owoców?! Co z tego, że mogę sobie wybrać ananasy firmy X, Y, Z, skoro ja potrzebuję innego produktu? Co to za wybór, jak nie mam wyboru? :) 
W końcu w jednym sklepie, kiedy już traciłam nadzieję, znalazłam jedyną, zapomnianą puszkę mango. Tym sposobem moje risotto zostało uratowane i bardzo nam smakowało. Połączenie tych owoców w kremowym risotto daje naprawdę fajny efekt. Niemniej uważam, że świeże mango jest najlepszym rozwiązaniem :) 

 
risotto z kurczakiem, papryką i mango

RISOTTO Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I MANGO
(na 2 porcje) 
  • 150 g ryżu do risotto, 
  • 1 duży filet z piersi kurczaka, 
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina, 
  • 300-350 ml bulionu drobiowego, 
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki, 
  • ½ dojrzałego mango, 
  • ½ dużej, czerwonej papryki,
  • ½ małej cebuli,
  • ½ papryczki chili (bez pestek),
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • sól i pieprz, 
  • suszone oregano, 
  • przyprawa do kurczaka 
  • natka pietruszki lub liście kolendry do dekoracji

W rondlu lub głębokiej patelni z grubym dnem roztopić łyżkę masła. Dodać posiekaną cebulę i chili oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć na niedużym ogniu 2-3 minuty, aż cebula zmięknie. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, aż stanie się szklisty. Ostrożnie wlać wino i mieszając, poczekać aż płyn odparuje. Następnie dodawać porcjami bulion i gotować na maleńkim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy (w razie potrzeby dać więcej bulionu, jego ilość zależy od gatunku ryżu). 
W tym czasie kurczaka pokroić na kawałki, doprawić i usmażyć na oleju. 
Mango obrać i pokroić w kostkę. 
Kurczaka, mango i większość pestek granatu dodać do risotto. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wlać śmietankę i gotować jeszcze 3-4 minuty. 
Przed podaniem każdą porcję posypać natką pietruszki lub liśćmi kolendry.

Może zainteresuje Cię również

15 komentarze

  1. Hmmmm też przygotowywałam risotto
    Nawet 2 razy to zgłaszałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, przepraszam za moje gapiostwo :) już Cię dopisuję! :)

      Usuń
  2. wow ale niesamowita feeria smaków i kolorów.

    OdpowiedzUsuń
  3. słodko i kolorowo!
    bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na 100% wypróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie dzisiaj też króluje risotto :) Twoja wersja bardzo oryginalna!

    OdpowiedzUsuń
  7. mango z kurczakiem nie jadłam, na pewno chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa jestem risotto na słodko, jak smakuje tak samo jak wygląda to będę zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne połączenie :) bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł, bardzo lubię owocowe, słodkie dodatki w wytrawnych daniach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudny przepis. Bardzo kolorowa zawartość talerza:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne risotto! Bardzo kolorowe i ciekawie dobrane składniki. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń