Risotto z kurczakiem, papryką i mango
W ramach wspólnego gotowania tym razem z Shinju, Siaśką, Chantel, Panną Malwinną, Tomkiem, Dobromiłą, Mopsikiem i Maggie upichciliśmy risotto. Każdy inne.
Na moim blogu jest już sporo przepisów na risotto, bo dość często gotuję tę potrawę, więc wybór nowej wersji był dość trudny i bardzo kręciłam nosem, nie mogąc się zdecydować... W końcu zdecydowałam się na spontaniczny przepis, który urzekł mnie swoim połączeniem smaków. Kurczak, papryka i mango w risotto? Musiałam wypróbować :)
Niestety nie obyło się bez kłopotów, bo w chwili gdy risotto już bulgotało na patelni, rozkroiłam mango i okazało się, że w środku jest zepsute. Mango poszło w kosz, patelnia z gazu, a ja w błyskawiczny maraton po osiedlowych dyskontach i sklepikach. O świeżym mango mogłam zapomnieć, tzn. niby były w Biedronce, ale tak twarde, że można było nimi kogoś zabić, a ja potrzebowałam je na TERAZ ;) Z puszkowym mango też był problem, bo – kurczę, po jakie licho w sklepach dają ananasy w puszce 5 różnych firm, brzoskwinie w puszce 5 różnych firm i żadnych innych puszkowanych owoców?! Co z tego, że mogę sobie wybrać ananasy firmy X, Y, Z, skoro ja potrzebuję innego produktu? Co to za wybór, jak nie mam wyboru? :)
W końcu w jednym sklepie, kiedy już traciłam nadzieję, znalazłam jedyną, zapomnianą puszkę mango. Tym sposobem moje risotto zostało uratowane i bardzo nam smakowało. Połączenie tych owoców w kremowym risotto daje naprawdę fajny efekt. Niemniej uważam, że świeże mango jest najlepszym rozwiązaniem :)
RISOTTO Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I MANGO
(na 2 porcje)
- 150 g ryżu do risotto,
- 1 duży filet z piersi kurczaka,
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina,
- 300-350 ml bulionu drobiowego,
- ¼ szklanki śmietanki kremówki,
- ½ dojrzałego mango,
- ½ dużej, czerwonej papryki,
- ½ małej cebuli,
- ½ papryczki chili (bez pestek),
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju,
- sól i pieprz,
- suszone oregano,
- przyprawa do kurczaka
- natka pietruszki lub liście kolendry do dekoracji
W rondlu lub głębokiej patelni z grubym dnem roztopić łyżkę masła. Dodać posiekaną cebulę i chili oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć na niedużym ogniu 2-3 minuty, aż cebula zmięknie. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, aż stanie się szklisty. Ostrożnie wlać wino i mieszając, poczekać aż płyn odparuje. Następnie dodawać porcjami bulion i gotować na maleńkim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy (w razie potrzeby dać więcej bulionu, jego ilość zależy od gatunku ryżu).
W tym czasie kurczaka pokroić na kawałki, doprawić i usmażyć na oleju.
Mango obrać i pokroić w kostkę.
Kurczaka, mango i większość pestek granatu dodać do risotto. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wlać śmietankę i gotować jeszcze 3-4 minuty.
Przed podaniem każdą porcję posypać natką pietruszki lub liśćmi kolendry.
15 komentarze
Hmmmm też przygotowywałam risotto
OdpowiedzUsuńNawet 2 razy to zgłaszałam
Ojej, przepraszam za moje gapiostwo :) już Cię dopisuję! :)
Usuńwow ale niesamowita feeria smaków i kolorów.
OdpowiedzUsuńsłodko i kolorowo!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne
Bardzo ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńna 100% wypróbuje :D
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj też króluje risotto :) Twoja wersja bardzo oryginalna!
OdpowiedzUsuńmango z kurczakiem nie jadłam, na pewno chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem risotto na słodko, jak smakuje tak samo jak wygląda to będę zachwycona.
OdpowiedzUsuńświetne połączenie :) bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, bardzo lubię owocowe, słodkie dodatki w wytrawnych daniach :)
OdpowiedzUsuńCudny przepis. Bardzo kolorowa zawartość talerza:)
OdpowiedzUsuńFajne risotto! Bardzo kolorowe i ciekawie dobrane składniki. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń