Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pudding czekoladowo-ryżowy

By 19:43 ,

W mojej małej szafce kuchennej, w której zmuszona jestem trzymać wszystkie “suche” produkty, najwięcej miejsca aktualnie zajmują ryże ;) Ryż basmati, ryż brązowy, ryż do sushi, dwa rodzaje ryżu do risotto, no i tajski ryż kleisty. Każdy z nich ma inny smak i inną konsystencję. Każdy inne przeznaczenie i nie ma opcji, żeby jeden zastąpić innym ;) 
Tajski ryż kleisty jest doskonały do deserów. Dziś zamieszczam przepis na czekoladowy pudding, w którym wykorzystałam właśnie ten ryż. Przepis znalazłam w „Złotej Księdze Czekolady”. 
Taki pudding może być pysznym zwieńczeniem obiadu albo po prostu ciepłą przekąską na osłodę życia ;) Polecam. 

Photobucket 

PUDDING CZEKOLADOWO-RYŻOWY 
(na 6 porcji) 
200g krótkoziarnistego ryżu, 
100g cukru, 
1 litr mleka, 
250g gorzkiej czekolady, 
szczypta mielonego cynamonu 

W dużym rondlu podgrzać mleko z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać ryż i gotować pod przykryciem ok. 25 minut, aż zmięknie i wchłonie mleko. Od czasu do czasu mieszać i pilnować, żeby ryż się nie przypalił. W zależności od rodzaju ryżu podczas gotowania może zaistnieć potrzeba dodania więcej mleka lub odlania go. Dodać ¾ grubo startej czekolady oraz cynamon. Mieszać, aż czekolada całkiem się rozpuści. Tak przygotowany pudding rozdzielić na porcje. Każdą posypać resztą startej czekolady. 
Podawać na ciepło. 


Photobucket 


 

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Chętnie bym teraz taki zjadła! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham czekoladę w każdej postaci więc na pewno zjadłabym ze smakiem

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie się prezentuje. Uwielbiam wszelki puddingi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. obślinilam się patrząc na zawartość Twoich szklaneczek :)

    OdpowiedzUsuń