Obsługiwane przez usługę Blogger.

Trufle Tiramisu

By 00:02

Bardzo dawno nie robiłam żadnych trufli. Imieniny mamy były doskonałą okazją do sprawienia jej słodkiego prezentu, a przy okazji wypróbowania przepisu, który zainteresował mnie już kilka lat temu, po czym na dłuuugo o nim zapomniałam... A przecież od początku nie miałam wątpliwości, że trufle inspirowane moim ulubionym deserem będą pyszne :)

Z podanej ilości składników wychodzi około 30 trufli.
Trufle należy przechowywać w lodówce.
Zachowują świeżość przez kilka dni.
Najsmaczniejsze są następnego dnia po przygotowaniu :)


Photobucket

TRUFLE TIRAMISU
250g serka mascarpone,
140g podłużnych biszkoptów,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
3 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie Sheridan’s, ale może być też np. Bailey’s, Amaretto albo po prostu wódka),
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 łyżka cukru pudru

Kawę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Biszkopty włożyć do foliowej torebki i rozkruszyć wałkiem (mogą zostać większe okruchy). Biszkopty zalać w misce kawą oraz alkoholem, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Mascarpone wymieszać z cukrami, dodać biszkopty nasączone kawą i ponownie wymieszać. Z masy formować w dłoniach kuleczki, obtoczyć je w kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin.


 (na podstawie przepisu z blogu Chance


 

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Wyglądają pysznie i bardzo delikatnie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcie.
    a trufelki o tym smaku rozbudzają wyobraźnię, oj bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! pyszne....poczekam az schudne to sobie tez takie (kiedys) zrobie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny pomysł na słodkie kuleczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja od wczoraj nie widzę Twoich zdjęć :( Nie wiem, dlaczego....

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy w życiu nie robiłam trufli.. wydaje mi się to nie do zrobienia w domowych warunkach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeciwnie, są jak najbardziej do zrobienia i to w dość łatwy sposób :)

      Usuń