Trufle Tiramisu
Bardzo dawno nie robiłam żadnych trufli. Imieniny mamy były doskonałą okazją do sprawienia jej słodkiego prezentu, a przy okazji wypróbowania przepisu, który zainteresował mnie już kilka lat temu, po czym na dłuuugo o nim zapomniałam...
A przecież od początku nie miałam wątpliwości, że trufle inspirowane moim ulubionym deserem będą pyszne :)
Z podanej ilości składników wychodzi około 30 trufli.
Trufle należy przechowywać w lodówce.
Zachowują świeżość przez kilka dni.
Najsmaczniejsze są następnego dnia po przygotowaniu :)
trufle tiramisu |
TRUFLE TIRAMISU
- 250g serka mascarpone,
- 140g podłużnych biszkoptów,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 3 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie Sheridan’s, ale może być też np. Bailey’s, Amaretto albo po prostu wódka),
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżka cukru pudru
Kawę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Biszkopty włożyć do foliowej torebki i rozkruszyć wałkiem (mogą zostać większe okruchy). Biszkopty zalać w misce kawą oraz alkoholem, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Mascarpone wymieszać z cukrami, dodać biszkopty nasączone kawą i ponownie wymieszać. Z masy formować w dłoniach kuleczki, obtoczyć je w kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin.
(na podstawie przepisu z blogu Chance)
9 komentarze
Mniam...zjadłabym..
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i bardzo delikatnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
piękne zdjęcie.
OdpowiedzUsuńa trufelki o tym smaku rozbudzają wyobraźnię, oj bardzo!
wow! pyszne....poczekam az schudne to sobie tez takie (kiedys) zrobie:))
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na słodkie kuleczki:)
OdpowiedzUsuńJa od wczoraj nie widzę Twoich zdjęć :( Nie wiem, dlaczego....
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńNigdy w życiu nie robiłam trufli.. wydaje mi się to nie do zrobienia w domowych warunkach :D
OdpowiedzUsuńPrzeciwnie, są jak najbardziej do zrobienia i to w dość łatwy sposób :)
Usuń